X
 
 

Коронавирус или грип: Как да ги различаваме?

5285 5
Коронавирус или грип: Как да ги различаваме?
Снимка: Getty Images/Guliver
На пръв поглед симптомите на смъртоносното заболяване, причинено от новия коронавирус, са същите като при грипа. Затова е важно да можем да ги различаваме, отбелязва Александър Фройнд в материал за Deutsche Welle.

Типични за коронавируса са следните симптоми:

- треска (с температура);

- суха кашлица;

- задух;

- болки в мускулите;

- умора и отпадналост;

По-рядко срещани симптоми са: главоболие, храчене на кръв, разстройство.

Нетипични симптоми са:

хремата и болките в гърлото, които са характерни за възпаление на горните дихателни пътища. Хора, които имат хрема и кихат, по всяка вероятност са хванали настинка или грип.

Тъй като новият вид коронавирус засяга предимно долните дихателни пътища, заразените страдат най-вече от суха кашлица, задух и/или пневмония, но нямат възпалено гърло.

В повечето случаи заразяването с новия вирус протича безобидно и дори без всякакви симптоми. Според Института „Робърт Кох", инкубационният период може да продължи до 14 дни. Специалистите препоръчват да не се прилага самолечение и при съмнение за заразяване да се посети специалист. Лекарят може да изпрати проба от слюнката в лаборатория, която да провери за какъв тип вируси става дума.

Мъж, пристигнал от Китай, е хоспитализиран във Варна

Мъж, пристигнал от Китай, е изолиран в инфекциозното отделение на университетската болница "Св. Марина" във Варна, съобщиха от здравнот...

Важно е още да се знае, че маските пред устата и носа не могат да предпазят от заразяване, тъй като вирусите, включително и новият коронавирус, се предават по капков път или при контакт със заразена повърхност. Затова най-добрата превенция е да стоите далеч от хора, които са заразени, да миете ръцете си редовно и задължително със сапун и след това да използвате хартиени кърпи за еднократна употреба.

Грип или настинка? Разликите са малки

Лекарите понякога изпитват затруднения да направят разлика между обикновената настинка и грипа.

Една настинка най-често започва с дразнене в гърлото, хрема, а след това се появява и кашлица. Болният може да има малко повишена температура, главоболие и отпадналост.

Истинският грип обаче поваля човека изведнъж. Появяват се главоболие и болки в ставите, суха кашлица и дрезгавост, болки в гърлото, висока температура до 41 градуса, често придружена с втрисане. Човек е толкова отпаднал, че не може изобщо да стане от леглото, няма никакъв апетит и е в състояние да спи постоянно.

Пътниците с температура над 37 градуса на летищата - насочвани към болница

Всички пътници, които имат температура над 37 градуса, пристигнали на българските летища, се отклоняват и преминават през медицински пр...

Обикновената настинка преминава за няколко дни, а симптомите отшумяват след около седмица. Истинският грип обаче е по-продължителен, той изкарва болния от строя за минимум една седмица, а понякога и за по-дълго.

Постоянната комисия по ваксинациите на Германия (STIKO) препоръчва ежегодната противогрипна ваксина особено на онези, които са изложени на повишен риск от развитие на усложнения. Става дума за хора над 60 години, хронично болни от всички възрасти, бременни жени и жители на старчески домове. Лицата, които са в постоянен контакт с много хора, също са изложени на по-висок риск: медицински персонал, служители в институции, които обслужват много хора.

Кога са нужни антибиотици?

Повечето настинки, както и грипът, се причиняват от вируси, срещу които антибиотиците не помагат. Антибиотиците поддържат защитната система на организма. Те убиват бактериите и ограничават разпространението им, като атакуват клетъчната стена или метаболизма на болестотворните микроорганизми.

Използването на антибиотици е наложително, ако бактериите вече са навлезли в организма и са започнали да се размножават. Това може да предизвика възпаление или трайно увреждане на вътрешните органи. Възпаленията на белите дробове, на сливиците, на пикочния мехур или на мозъчната обвивка обикновено са причинени от бактерии. В тези случаи прилагането на антибиотик е наложително.

Actualno.com

Етикети:

 • окровен-прям призив към нашенските дрогоманци : 4 окровен-прям призив към нашенските дрогоманци : преди 3 седмици Профил на трол?
  шом Ви потрябва ръковицата , вземете найлонавата торба от последната покупка на зелечук или найлоновата ръкавица от покупката хляб на Фурната в Хипермаркета . Всичко това си е налице , безплатно , и се поиска само съвсем малко от всеки Вас , всеки Ние , не е кой знае колко сложно : СТАНИ ЧИСТ , ОСТАНИ ЧИСТ .
 • Предвид разходите за такава изолация : 3 Предвид разходите за такава изолация : преди 3 седмици Профил на трол?
  спешна , още утре , нова наредба : абсолютно повелителна ЗАБРАНА ЗА ЗАВЕДЕНИЕ С ливанското наргиле - глоба минимум 100.000 (стохиляди) лева . Второ : същото , но относно тези кофите за тоалетна хартия в тоалетните . Ако няма капацитет на ВиК инсталация , издава се ВЕДНАГА И БЕЗУСПОРИМО ПРЕД ПО ВИСША ИНСТАНЦИЯ заповед за спиране на дйността валидно от деня на разпореждане на ХЕЙ . После да си опра виж още ›› вят каналната инсталация , каквото обикновено не отнеме повебе от един месец , предимно задвижването на процедурната-документалната част както в кметствата-данъчните(местни), ВиК, нотариално, съда, порцедурата с инженерната част , цялото вместо чрез обикновен проход , чрез УКАЗ .
 • Бахтин 2 Бахтин преди 3 седмици Профил на трол?
  Ами по производството. Единият е китайско, другият - американско производство
 • Когато кашлиш и Ти в твоят ваварският Пулах 2.1 Когато кашлиш и Ти в твоят ваварският Пулах преди 3 седмици Профил на трол?
  ти почерпя с едно Кока-Кола , а не втора ръка .
  : 1 !
 • Един съвсем откровен-прям призив към нашенските дрогоманци : 1 Един съвсем откровен-прям призив към нашенските дрогоманци : преди 3 седмици Профил на трол?
  щом Вие си поразделите дрогата носете гумените ръкавици . Смъркайте от отделни площадки както и отделни чучури . Не ползвайте едни принцовки . Не пушете хашиш , мариухана , другото като "крак" или "синьото" Ви от една и съща лула . Същото , молим Ви , в бизинес за хоризонталните услуги . Таксувайте Вашенските Коници , Жокейта , Ездачи за една модерна в момента дреха анцузи , последен модел , разли виж още ›› чни светове , и прочее , така нататък . Това ще правите Вие , както за Вас , така и за Нас . Благодарим Ви много . Приятно отлитане в седмото небе .