X
 
 

Официално: Има два потенциални случая на новия коронавирус в България

13902 5
Официално: Има два потенциални случая на новия коронавирус в България
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Към момента само за двама души в България има опасения, че може да са болни от новия китайски коронавирус (2019-nCoV). Това каза здравният министър Кирил Ананиев на специален брифинг.

Става въпрос за дошли след пътуване до Тайланд българка и българка, ходила до Китай. Те са под карантина и постоянно наблюдение на здравословното им състояние.

"Идващият от Китай случай е под специално наблюдение, като днес при лицето установихме наличие на метапневмо вирус, което до голяма степен изключва възможността да се касае за новия коронавирус. При лицето, пристигнало от Тайланд, рискът е оценен като значително по-малък, тъй като в Тайланд са регистрирани единични случаи", уточни Ананиев.

Националният главен инспектор д-р Ангел Кунчев каза и, че на Летище София е имало случай на дошла с полет от Лондон жена с висока температура, но тя отказала да бъде прегледана. В тази връзка здравният министър обясни, че ще бъдат поставени нови 3 термокамери по летищата – за проверка на идващи от чужбина пасажери.

И Кунчев, и д-р Тодор Кантарджиев, който е директор на Националния център по заразни и паразитни болести, призоваха да не се създава истерия. Кунчев изрази надежда, че няма да отнеме безкрайно много време да бъде създадена ваксина срещу вируса. От думите на Кантарджиев пък стана ясно, че България е поръчала тестове за установяване на заразата и те би трябвало да дойдат до края на седмицата. Дотогава българските здравни власти работят по утвърдения протокол, изследвайки евентуалното носителство на коронавируса 2019-nCoV с генетичните тестове за други шест коронавируса, както и с тестовете за различните грипни щамове.

Вече функционира оперативна работна група, в която са включени всички компетентни институции – Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи, Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и други.

"Министерството на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции разпространи указания до всички лечебни заведения как да се реагира в случаи на съмнение за пациент с коронавирус. Създаден е механизъм на координация между лечебните заведения с инфекциозни структури и Инфекциозна болница – София", посочи здравният министър.

Русия и Китай ще създават ваксина срещу коронавируса

Властите на Китай са предали на руски учени генома на новия коронавирус. Така специалистите от двете страни ще работят заедно за създав...

Как е в Румъния?

Още в началото на седмицата се изясни, че на летищата в Румъния, които приемат международни полети, има специални линии, приемащи пасажери от Китай.

Очакват се и 8 румънски студенти, които да се приберат от Китай, като те ще бъдат изследвани за новия вирус. Досега в Румъния имаше един потенциален случай на зараза, но се оказа, че не става въпрос за китайската болест.

Какво трябва да знаем за новия вирус - припомнете си в този материал!

Какво е положението в Европа и мерките за извеждане на чужди граждани от Китай - информация можете да намерите в този материал!

Actualno.com

Етикети:

 • Cancelled : 3 Cancelled : преди 3 седмици Профил на трол?
  Хуан - Лондон : Cancelled Хуан - Ню Юрк : чрез Base AF Хуан - Мелбьорн : чрез остров welcome - wilkom - Kabaret !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Абе Кунчев, гола вода сте бе. Още нямате тестове за разпознаване на вируса. Ами оная дето била с температура и не дала да я прегледат. Ако ни напъпли тоя вирус и китайците не могат ни помогнат, камо ли ти с твоите лакърдии.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  направо нямам думи, била отказала да се прегледа и тея са я пуснали!!! мале мале...цирк голям ще е тука.......
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  " Кунчев изрази надежда, че няма да отнеме безкрайно много време да бъде създадена ваксина срещу вируса." Д-р Кунчев,кажете го на тези, които ще си идат от този свят преди да бъде направена ваксината...Има едни фармацевтични компании, които не се занимават с разработка на ваксини...
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  пука им.... имали само! 15 легла в София и реактиви нямат още!! Целия свят е на крака, преди два дена само една не я знам коя е била казала риска за България е НУЛЕВ! Егати простотията...
  : 0 !