Кръвни заболявания - Кои са признаците, че може да има нещо нередно с кръвта ви

9147
Кръвни заболявания - Кои са признаците, че може да има нещо нередно с кръвта ви
Снимка: iStock/Guliver

Когато нещо в кръвта ви не работи правилно, това може да се отрази на цялостното ви здраве, така че е важно да разпознавате признаците за нещо нередно с кръвта ви. Тези проблеми се появяват, когато част от кръвта ви не си върши работата както трябва. При повечето кръвни проблеми хората могат да очакват относително нормална продължителност на живота и начин на живот. Ранното откриване и лечение може да има голямо значение за качеството на живота ви. Има много различни видове кръвни заболявания, но често срещаните включват следните проблеми: анемия, нарушения на кръвосъсирването като хемофилия, кръвни съсиреци и рак на кръвта като левкемия, лимфом и миелом. Лекари обясняват:" Вашата кръв е жива тъкан, съставена от течни и твърди вещества. Течната част, наречена плазма, е съставена от вода, соли и протеини. Повече от половината от кръвта ви е плазма.

Кога болката в краката издава опасен кръвен съсирек?

Твърдата част на кръвта ви съдържа червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити. Кръвните заболявания и нарушения засягат една или повече части на кръвта и пречат на кръвта ви да върши своята работа. Много от болестите на кръвта се дължат на гени. Други причини включват други заболявания, странични ефекти на лекарства и липса на определени хранителни вещества в диетата ви. Въпреки че няма превенция на кръвните нарушения, има лечение. Заболявания, които не много отдавна бяха фатални, сега рутинно се лекуват или овладяват.  Никога не е добър момент да бъдеш диагностициран с кръвно или раково заболяване, но никога не е имало по-добър момент по отношение на възможностите за лечение и дългосрочния успех. 

Първи признаци на левкемия

1. КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА КРЪВНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ?

Първото нещо, което трябва да знаете, е колко голяма е променливостта при кръвните нарушения. Съществуват много различни видове кръвни проблеми. Някои бързо развиващи се ракови заболявания на кръвта, като острите левкемии и някои нарушения на кръвосъсирването, могат да се превърнат в животозастрашаващи спешни случаи. Дори раковите заболявания на кръвта са изключително разнообразни по отношение на въздействието си, като някои от тях имат бърз растеж и много сериозни симптоми, докато други, макар и ракови, могат да бъдат толкова бавно развиващи се, че никога да не се нуждаят от лечение и да не съкращават живота на пациента. Важното е да знаете точно каква е вашата конкретна диагноза, защото това ще определи прогнозата и лечението. Важно е да поддържате връзка с вашия лекар за рутинни профилактични прегледи, тъй като понякога тези нарушения могат да бъдат открити при рутинно вземане на кръв, което води до ранно лечение."

Тези плодове разтварят кръвни съсиреци - яжте поне един от тях всеки ден

2. КАК НАРУШЕНИЯТА НА КРЪВТА МОГАТ ДА ПОВЛИЯЯТ НА ЕЖЕДНЕВИЕТО ВИ?

Отговорът е много променлив в зависимост от това коя част от кръвта е засегната и колко силно е въздействието. Когато броят на червените кръвни клетки в организма е нисък, се казва, че пациентът е анемичен. Тъй като червените кръвни телца пренасят кислород, може да сте бледи, уморени, задъхани, замаяни или всичко това. Ако факторите на кръвосъсирването не работят правилно, може да се стигне до проблеми с кървенето. Ниският брой на тромбоцитите също може да причини опасно кървене и синини. Левкемията е рак на белите кръвни клетки. Тя може да наруши способността им да се борят с инфекциите и да предотвратяват други видове рак. Също така излишъкът от бели кръвни клетки може да доведе до подуване и дискомфорт в черния дроб, далака и лимфните възли. Сърповидноклетъчната болест се свързва със силна остра и хронична болка, сърдечносъдови заболявания, инфекции, кръвни съсиреци и много други проблеми. Няколко кръвни проблема също така увеличават риска от образуване на кръвни съсиреци и инсулти.

Лекар изброи 9 причини за появата на кръвни съсиреци

3. РИСКОВИ ФАКТОРИ ЗА КРЪВНИ НАРУШЕНИЯ

Рисковите фактори включват както генетично предразположение, така и излагане на въздействието на околната среда. Например има кръвни нарушения, които се предават от поколение на поколение. Що се отнася до излагането на околната среда, химикали като бензол, който се съдържа в бензина, могат да увеличат риска от рак на кръвта. Известно е, че тютюнопушенето също увеличава риска от рак на кръвта. Предишно лечение на рак, особено химиотерапия и лъчетерапия за други видове рак, води до повишен риск от развитие на някои видове левкемия. Излагането на радиация уврежда ДНК-то и увеличава риска от рак на кръвта също. Рядко вирусна инфекция (вирус на човешката Т-клетъчна левкемия тип 1 се свързва със специфични левкемии и се предава чрез общи игли и спринцовки или кръвопреливане. Някои кръвни заболявания са резултат от хранителни дефицити. Ниското съдържание на желязо, витамин В9 или витамин В12 може да доведе до анемия, която често може да бъде коригирана с подходяща диета и хранителни добавки. Прекомерната употреба на алкохол е рисков фактор за анемия чрез няколко механизма. В повечето случаи не е възможно да се определи със сигурност причината за анемията на кръвта.

Болести според кръвната група

4. ПРИЗНАЦИ НА КРЪВНИ НАРУШЕНИЯ

Признаците и симптомите на нарушенията на кръвта могат да бъдат различни. Когато говорим за кръвни нарушения, водещи до проблеми с кървенето, може да го осъзнаете, след като се порежете или нараните и тялото ви има проблеми със спирането на кървенето. Ако говорим за нарушения в съсирването на кръвта, може да не разберете, докато не се развие кръвен съсирек. Кръвните съсиреци обикновено се появяват в долните крайници или в белите дробове. Ако те се появят в долните крайници, може да почувствате чувствителност, болка и зачервяване в засегнатата област. Ако се появят в белите ви дробове, може да почувствате повишен сърдечен ритъм или задух. По отношение на рака на кръвта първоначалните признаци и симптоми ще включват непреднамерена загуба на тегло, умора и нощно изпотяване. Симптомите на кръвните заболявания/рака варират в зависимост от диагнозата. Някои кръвни нарушения/ракови заболявания се откриват случайно при изследване на кръвта по друга причина и са напълно безсимптомни в момента на поставяне на диагнозата и могат да останат такива през целия живот на пациента. Има много други възможни причини за всички общи и важни симптоми, изброени по-долу, но ако те продължават и не е открита друга причина, не ги пренебрегвайте, а поискайте от вашия лекар да ви изследва за кръвно нарушение/рак. 

Хората от тази кръвна група не трябва да се притесняват от болести

- Треска или втрисане, или пронизващо нощно изпотяване

- Постоянна умора и/или слабост

- Чести или тежки инфекции

- Непредвидена загуба на тегло

- Подути лимфни възли, увеличен черен дроб или далак

- Лесно кървене, включително кървене от носа или обилно менструално течение

- Малки червени петна по кожата (петехии) или синини без значителни наранявания

- Болка или чувствителност на костите

- Необясним сърбеж"

5. КРЪВНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ МОГАТ ДА БЪДАТ ЛЕКУВАНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ДИАГНОЗАТА

Подобно на признаците и симптомите, лечението на кръвните нарушения варира в зависимост от диагнозата. При раковите заболявания на кръвта вече има разнообразни методи на лечение, които включват химиотерапия, имунотерапия, лъчетерапия и трансплантация на костен мозък. При други кръвни разстройства лечението може да включва чести кръвопреливания и терапии, насочени повече към овладяване на симптомите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com