Лекар: Ако сте над 50 години, правете тези неща, за да се радвате на крепко здраве и дълъг живот

8942
Лекар: Ако сте над 50 години, правете тези неща, за да се радвате на крепко здраве и дълъг живот
Снимка: iStock

Храненето играе важна роля в поддържането на висок имунитет, особено след 50-годишна възраст. Затова е важно човек да се научи да се храни разнообразно и да внимава кои храни консумира и кои храни не консумира, а трябва да го прави. Ако менюто Ви е богато и разнообразно, със сигурност ще доставяте на организма си необходимите му вещества, за да функционира правилно.

Ето няколко важни насоки за здравословен начин на хранене, които могат да подпомогнат имунната система при хора, които са прехвърлили 50-те години:

Разнообразна и балансирана диета - включете широка гама от храни във вашата диета. Опитайте се да консумирате плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, месо и риба. Това осигурява необходимите хранителни вещества и витамини и няма да страдате от дефицит на важни витамини и минерали.

Лекар: Как хората над 50-годишна възраст трябва да се хранят, за да повишат имунитета си

Поддържане на здравословно тегло - поддържайте здравословно тегло, тъй като наднорменото тегло може да доведе до различни здравословни проблеми. Нормалното тегло подпомага добрата функция на имунната система и няма да ви създаде излишни здравословни проблеми.

Разнообразем прием на антиоксиданти - включете храни, богати на антиоксиданти, като ягоди, броколи, цитрусови плодове, спанак и черен шоколад. Антиоксидантите помагат в борбата срещу свободните радикали и поддържат здравето на клетките.

Прием на омега-3 мастни киселини - консумирайте храни, богати на омега-3 мастни киселини, като семена от лен, риба, орехи и чиа. Тези мастни киселини помагат за укрепване на имунната система.

Редовна консумация на храни, богати на здравословни протеини - включете здравословни източници на протеини, като пиле, тофу, риба, яйца и млечни продукти. Протеините са важни за изграждането и поддържането на тъканите в организма.

Консумация на пълнозърнести храни – когато сте в магазина взимайте пълнозърнести варианти на продукти като хляб, ориз и тестени изделия. Те съдържат витамини и минерали, които са важни за здравословното функциониране на имунната система.

Прием на храни, които повишават имунитета – включете в менюто си храни, които подпомагат повишават имунната система, като кисело мляко, кимион, лук и чесън.

Ограничаване или пълно премахване на захарта и преработените продукти - избягвайте излишно консумиране на захар и преработени храни, тъй като те могат да понижат вашата имунна система.

15 храни, които укрепват имунната система и задължително трябва да включите в менюто си

Приемане на достатъчно количество течности - пийте достатъчно вода през деня, за да поддържате добра хидратация. Водата е важна за функционирането на всички системи в тялото, включително и имунната.

Намаляване консумацията на алкохол – пиенето на алкохол с мярка е важно, защото прекаляването може да понижи имунната система.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com