Лекар: Как хората над 50-годишна възраст трябва да се хранят, за да повишат имунитета си

42513
Лекар: Как хората над 50-годишна възраст трябва да се хранят, за да повишат имунитета си
Снимка: iStock/Guliver

Хората над 50-годишна възраст, трябва да грижат допълнително за здравето си, за да се радват на силен имунитет. Имунитетът представлява способността организмът да се справи с определено заболяване, като предотврати развитието на патогенен микроорганизъм или чрез противодействие на ефектите на неговите продукти. Тази способност на тялото е изключително важна, защото какъвто и начин на живот да водим, няма как напълно да избегнем срещата с патогени, особено в замърсената градска среда.

Вижте как трябва да се грижите за себе си след 50, за да поддържате съпротивлителните сили на организма си:

Осигурете си достатъчно количество сън - липсата на сън може да понижи имунитета и организмът ви да не успее да се справи с инфекциите. Нарушенията на съня често се свързват с хронични заболявания и състояния като диабет тип 2, депресия, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. Голяма част от възрастните хора се оплакват от безсъние. За да повишите качеството на съня си, трябва да промените своето ежедневие. Като за начало поддържайте физическа активност и се разхождайте минимум 30 минути на ден, лягайте и ставайте по едно и също време и намалете до минимум приемът на кофеин, особено след обяд.

Лекар: Какви са здравословните ползи от редовната консумация на сок от бъз

Понижете стресовите ситуации – много е важно да се научите да управлявате своя стрес. Хроничният стрес оказва негативно влияние върху имунната система и я възпрепятства да се бори с инфекциите. Хубаво е редовно да практикувате успокояващи дейности като медитация и дълбоки дихателни упражнения. Може дори да си свалите някое приложение, което да ви помогне да се грижите за своето психично здраве. Ако все пак усещате, че не може да се справите сами, обърнете се към лекар.

Хранете се разнообразно – в диетата ви трябва да присъстват много плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти. Много е важно хората над 50-годишна възраст да консумират разнообразни храни. Млечните, зърнените храни, месото, бобът и яйцата съдържат витамините от група В, което е важно, защото голяма част от възрастните хора страдат от дефицит на витамин В12. Важно е да приемате и храни, богати на витамин С. Този важен за организма витамин се съдържа в много плодове и зеленчуци. Друг важен за възрастните елемент е селенът – антиоксидант, който се намира в малки количества в много храни като ядки, месо и зърнени храни.

Как да се справим със слабия имунитет?

Грижете се за флората на червата си – в човешкия организъм има трилиони малки организми, като микробиомът се състои от най-различни полезни бактерии, гъбички, вируси и др. Повечето са в червата и имат важна роля за цялостното ви здраве. Добре е да се знае, че червата и чревната флора са пряко свързани с имунната система и когато чревният микробиом е в добро състояние, имунитетът открива и се бори успешно с инфекциите. За да имате здрав чревен микробиом, трябва да консумирате редовно храни, които са богати на фибри – плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни и семена. Хубаво е да включите в менюто си и ферментирали храни като кефир, комбуча, кимчи, кисело мляко и кисело зеле.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com