15 храни, които укрепват имунната система и задължително трябва да включите в менюто си

4933
15 храни, които укрепват имунната система и задължително трябва да включите в менюто си
Снимка: iStock

Храненето на тялото ви с определени храни може да ви помогне да поддържате имунната си система силна.

Ако търсите начини да се предпазите от настинки, грип и други инфекции, първата ви стъпка трябва да бъде посещение в местния магазин за хранителни стоки. Планирайте храненията си така, че да включват тези 15 мощни средства за усилване на имунната система.

1. Цитрусови плодове

Повечето хора се обръщат направо към витамин С, след като са настинали. Това е така, защото помага за изграждането на имунната ви система.

Смята се, че витамин С повишава производството на бели кръвни клетки, които са ключови за борбата с инфекциите.

Повечето цитрусови плодове са с високо съдържание на витамин С. С такова разнообразие, от което можете да избирате, е лесно да добавите малко количество от този витамин към всяко хранене.

Популярните цитрусови плодове включват:

  • грейпфрут
  • портокали
  • клементини
  • мандарини
  • лимони
  • лайм

Тъй като тялото ви не го произвежда или съхранява, вие се нуждаете от витамин С ежедневно за поддържане на здравето.

Напитки за укрепване на имунитета, които да пиете, когато сте болни

2. Червени чушки

Освен че подсилва имунната ви система, витамин С може да ви помогне да поддържате здрава кожа. Бета-каротинът, който тялото ви превръща във витамин А, помага да запазите очите и кожата си здрави.

3. Броколи

Броколите са наситени с витамини и минерали. Снабдени с витамини А, С и Е, както и с фибри и много други антиоксиданти, броколите са един от най-здравословните зеленчуци, които можете да сложите в чинията си.

Ключът към запазване на силата му непокътната е да го готвите възможно най-малко - или още по-добре, изобщо. Изследванията показват, че варенето на пара или в микровълнова фурна са най-добрите начини да запазите повече хранителни вещества в храната.

4. Чесън

Чесънът придава вкус на храната и отдавна се използва за медицински цели.

Ранните цивилизации признават неговата стойност в борбата с инфекциите. Чесънът може също да забави втвърдяването на артериите и хората го използват за лечение на високо кръвно налягане.

Имуностимулиращите свойства на чесъна изглежда идват от високата концентрация на съдържащи сяра съединения, като алицин.

5. Джинджифил

Джинджифилът е друга съставка, към която мнозина се обръщат, след като се разболеят. Джинджифилът може да помогне за намаляване на възпалението, което може да помогне за намаляване на възпалено гърло и възпалителни заболявания. Може да помогне и при гадене.

Въпреки че се използва в много сладки десерти, джинджифилът загрява малко под формата на гингерол, относителен доверен източник на капсаицин.

Джинджифилът може също така да намали хроничната болка и може дори да притежава свойства за понижаване на холестерола.

6. Спанак

Спанакът попадна в нашия списък не само защото е богат на витамин С – той също е пълен с множество антиоксиданти и бета-каротин, които могат да увеличат способността на имунната ни система да се бори с инфекциите.

Подобно на броколите, спанакът е най-здравословен, когато се готви възможно най-малко, така че да запази хранителните си вещества. Лекото готвене обаче улеснява усвояването на витамин А и позволява на други хранителни вещества да бъдат освободени от оксаловата киселина, антинутриент.

7. Кисело мляко

Потърсете кисели млека, които имат фразата „живи и активни култури“, отпечатана на етикета, като гръцкото кисело мляко. Тези култури могат да стимулират имунната ви система, за да ви помогнат в борбата с болестите.

Опитайте се да вземете обикновени кисели млека, а не тези, които са ароматизирани и пълни със захар. Можете сами да подсладите обикновеното кисело мляко със здравословни плодове и струйка мед вместо това.

Киселото мляко също може да бъде чудесен източник на витамин D, така че опитайте да изберете марки, обогатени с този витамин. Витамин D помага за регулирането на имунната система и се смята, че повишава естествената защита на тялото ни срещу болести.

8. Бадеми

Когато става въпрос за предотвратяване и борба с настинки, витамин Е има тенденция да заема заден план пред витамин С. Въпреки това, този мощен антиоксидант е ключът към здравата имунна система.

Това е мастноразтворим витамин, което означава, че изисква наличието на мазнини, за да се абсорбира правилно. Ядките, като бадемите, са пълни с витамина и също имат здравословни мазнини.

Възрастните се нуждаят само от около 15 mg доверен източник на витамин Е всеки ден. Половин чаша бадеми, което е около 46 цели, обелени бадеми, осигурява около 100% доверен източник от препоръчителното дневно количество.

9. Слънчогледови семки

Слънчогледовите семена са пълни с хранителни вещества, включително фосфор, магнезий и витамини В6 и Е.

Витамин Е е важен за регулирането и поддържането на функцията на имунната система. Други храни с големи количества витамин Е включват авокадо и тъмни листни зеленчуци.

Слънчогледовите семена също са с високо съдържание на селен. Само 1 унция съдържа почти половината селен, от който средностатистическият възрастен се нуждае ежедневно. Различни проучвания, проведени предимно върху животни, разглеждат потенциала му за борба с вирусни инфекции като свинския грип (H1N1).

Това е най-доброто лекарство, подобрява имунната система и съня

10. Куркума

Може би познавате куркумата като ключова съставка в много кърита. Тази ярко жълта, горчива подправка също се използва от години като противовъзпалително средство при лечение както на остеоартрит, така и на ревматоиден артрит.

Изследване показва, че високите концентрации на куркумин, който придава на куркумата отличителния й цвят, могат да помогнат за намаляване на увреждането на мускулите, предизвикано от упражнения. Куркуминът е обещаващ като имуностимулатор (въз основа на констатации от проучвания върху животни) с антимикробни свойства. Необходими са повече изследвания.

11. Зелен чай

Както зеленият, така и черният чай са пълни с флавоноиди, вид антиоксидант. Там, където зеленият чай наистина превъзхожда, са нивата на епигалокатехин галат (EGCG), друг мощен антиоксидант.

Процесът на ферментация, през който преминава черният чай, унищожава голяма част от EGCG. Зеленият чай, от друга страна, се приготвя на пара, а не ферментира, така че EGCG се запазва.

12. Папая

Една малка папая съдържа 100% доверен източник на дневното препоръчително количество витамин С. Папаята също има храносмилателен ензим, наречен папаин, който има противовъзпалителни ефекти.

Папаята има прилични количества калий, магнезий и фолат, всички от които са полезни за цялостното ви здраве.

13. Киви

Подобно на папаята, кивито е богат източник на основни хранителни вещества, включително фолат, калий, витамин К и витамин С.

Витамин C стимулира белите кръвни клетки да се борят с инфекциите, докато другите хранителни вещества на кивито поддържат останалата част от тялото ви да функционира правилно.

14. Домашни птици

Когато сте болни и посегнете към пилешка супа, нещо повече от плацебо ефекта ви кара да се чувствате по-добре. Супата може да помогне за намаляване на възпалението, което може да подобри симптомите на настинка.

Птиците, като пилешкото и пуешкото, са с високо съдържание на витамин В6. Около 3 унции леко пуешко или пилешко месо съдържат почти една трета от вашето дневно препоръчително количество B6.

Витамин B6 е важен играч в много от химичните реакции, които се случват в тялото. Освен това е жизненоважен за образуването на нови и здрави червени кръвни клетки.

Бульонът или бульонът, приготвен чрез варене на пилешки кости, съдържа желатин, хондроитин и други хранителни вещества, полезни за заздравяването на червата и имунитета.

15. Миди

Миди не са това, което идва на ум за мнозина, които се опитват да засилят имунната си система, но някои видове миди осигуряват цинк, хранително вещество, което поддържа имунната функция.

Пресните храни могат да осигурят на тялото ни хранителните вещества, от които имунната ни система се нуждае, за да работи правилно. Имате нужда от разнообразие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, билки и подправки в диетата си, за да позволите на тялото си да остане възможно най-здраво.

Добрият избор на храни за подсилване на имунната система включва цитрусови плодове, спанак, бадеми, папая и зелен чай.

Струва си да запомните обаче, че диетата сама по себе си не може да ни поддържа здрави. Също така е от съществено значение да спортувате, да поддържате умерено тегло и да ограничите навиците като тютюнопушене и висок прием на алкохол.

Въпреки че балансираната диета е от ключово значение за повишаване на имунитета ви, храните сами по себе си не могат и не трябва да заместват медицинското лечение, освен ако вашият медицински специалист не го препоръча.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com