Лекар: Дори малко от тази храна увеличава риска от деменция

6086
Лекар: Дори малко от тази храна увеличава риска от деменция
Снимка: iStock

Здравословният начин на живот може значително да намали риска от деменция. По-специално на храненето се отдава голямо значение в превантивните изследвания. Това споделя руският невролог д-р Виталина Козлова, позовавйки се на резултатите от проучвания.

Храни, които увеличават риска от деменция 

„Има ясна връзка между силно преработената диета и развитието на болестта на Алцхаймер - най-често срещаната форма на деменция“, казва експертът.

Невролог: Този витамин намалява риска от деменция с 40%

“Учени от Харвард са изследвали повече от 10 000 субекта в продължение на 10 години. На редовни интервали участниците в проучването попълваха въпросници за своите хранителни навици и консумация на преработена храна.

Те бяха разделени на 3 групи:

  • минимално преработени храни, които са пастьоризирани във възможно най-голяма степен (например пресни, сушени или замразени плодове или зеленчуци; пълнозърнести храни; месо; риба и мляко);
  • преработени храни (например плодови консерви; хляб; сирене; осолени, пушени или консервирани месни и рибни продукти);
  • силно преработени храни (например промишлено преработени храни, които съдържат масла, мазнини, захари, нишесте или изкуствени подобрители на вкуса и следователно съдържат малко или никаква прясна храна).

Освен това субектите се подлагаха на два различни теста три пъти годишно, за да тестват своите умствени и когнитивни способности”, пояснява неврологът.

Резултат: Силно преработените храни повишават риска от болестта на Алцхаймер дори ако се консумират в малки дози. Субекти, чиято диета се състои от най-малко 20 процента силно преработени храни, са имали 28 процента по-висок риск от когнитивен спад и 25 процента по-висок риск от намалена работоспособност в сравнение с субектите, които са яли най-малко преработени храни.

„Като се има предвид план за хранене с 2000 калории , това би означавало, че само 400 калории, консумирани от силно преработени храни, са свързани със значително повишен риск от психични заболявания. За сравнение, 400 калории не са дори енергията на половин замразена пица“, казва неврологът.

Балансираната диета може да компенсира негативните ефекти. На пръв поглед това звучи по-драматично, отколкото е в действителност. Друго наблюдение на изследователите показва, че субектите, които са консумирали останалите 80 процента непреработени храни - тоест плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини от месо и риба - не са имали никакъв спад в когнитивната или изпълнителната функция. Следователно може да се приеме, че богатите на хранителни вещества, непреработени храни компенсират отрицателните ефекти на силно преработените храни - вероятно защото тялото (и умът) все още са снабдени с всички важни микро- и макронутриенти. Намаляването на консумацията на силно преработени храни може да бъде ефективен начин за предотвратяване на когнитивни заболявания“, съветва невролог”, казва д-р Козлова.

Констатациите на изследователите са в съответствие с препоръките на така нареченото правило 80/20. Ако 80 процента от диетата се състои от непреработени храни, богати на хранителни вещества, тогава обичайните 20 процента са „разрешените“ преработени храни.

„На практика това означава например да ядете три балансирани, непреработени хранения, но след това да позволите в едно от следващите две хранения вредна храна – това всъщност е добре за психическото ви отношение към храненето и няма да навреди по никакъв начин на вашето здраве", казва неврологът,

Още: Този вкусен плод чисти кръвта от холестерола и предпазва от деменция

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com