Лекар: Какви злокачествени новообразувания на пениса съществуват ?

5507
Лекар: Какви злокачествени новообразувания на пениса съществуват ?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Злокачествените образувания на пениса представляват рядък вид тумор. Обикновено те засягат кожата на мъжкия полов орган или препуциума. За някои предракови състояния има пряка зависимост между връзката им с развитието на рак на пениса. Това най-често са лезиите, свързани с HPV инфекция като еритроплазията и боневоидната папулоза. Предраковите състояния в до 30% от случаите се развиват до малигнено заболяване на гениталиите при представителите на силния пол.

Злокачествените тумори на пениса се делят основно на епителни, мезенхимни – саркоми и др. тумори, ангажиращи първично пениса. Цели 95% от всички злокачествени новообразувания са от групата на епителните тумори и обикновено става въпрос за плоскоклетъчен карцином.

По-рядко се диагностицират базалноклетъчният и верукозният карцином на пениса. Вторият представлява бавно развиващ се вариант на плоскоклетъчния карцином с ниска склонност към образуване на метастази.

Различните пениси и техните предимства

В групата на мезенхимните тумори са антиосаркомът, фиброскаркомът, лейомиосаркомът и рабдомиосаркомът. Фибросаркомът и лейомиосаркомът се разделят на повърхностни и дълбоки, като това зависи дали произхождат от мускулатурата на главичката или не.

Ангиосаркомът, известен още под името “сарком на Капоши”, е злокачествено разрастване на капилярите в кожата и вътрешните органи. Тази болест е най-честото туморно заболяване на болните от СПИН и се открива при до 3% от пациентите. Метастични тумори на пениса се откриват изключително рядко.

Ранните форми на карцином на пениса обикновено нямат никакви симптоми. Възможно е мъжете да чувстват леко дразнене, сърбеж или да има зачервяване в областта на главичката или препуциума. С течение на времето обаче се забелязват плоски участъци, които са зачервени или имат възлови образувания.

В 40% от случаите се открива възелче или брадавица, най-често в областта на главичката или предната част на пениса. Ерозия или язва се срещат в до 40% от случаите, като болката и сърбежът са рядко съпътстващ симптом. Секреция от сака на препуциема се наблюдава при 12% от пациентите, а оттокът и увеличените локални лимфни възли са рядка находка.

Ако новообразуванието не се открие навреме, е възможно да се получи втвърдяване и оток на целия пенис, смущения в уринирането и лимфен оток на долните крайници заради силно увеличените лимфни възли. Диагнозата се поставя след обстоен преглед и последваща биопсия на засегнатото място. Хистоличното изследване има за цел да отдиференцира и стадира туморното образувание.

Фталатите смаляват пенисите на мъжете

Карциномът на пениса може да се лекува чрез операция или лазерно третиране, като лечението трябва да бъде съобразено със степента на разпространение на карцинома, възрастта на пациента и здравословното му състояние. При оперативна намеса обикновено се стига до широка ексцизия на тумора в здраво чрез парциална или тотална пенектомия.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com