Лекар каза колко захар можем да ядем на ден и да останем здрави

14645
Лекар каза колко захар можем да ядем на ден и да останем здрави
Снимка: iStock/Guliver

В днешно време с преработените храни и прекаляването с опаковани продукти човек лесно може да се обърка и да консумира много повече захар дневно, отколкото е здравословната доза, каза пред радио Спутник Алла Погожева, доктор на медицинските науки, професор, водещ изследовател на Федералния изследователски център по хранене и биотехнологии.

Когато става въпрос за дневна норма на захар, се има предвид преди всичко нискомолекулни въглехидрати, добавени към продуктите по време на производствения процес: захароза, глюкозо-фруктозен сироп, нишестен сироп, мед.

Сладкарските изделия, подсладените млека и безалкохолните напитки са основните източници на добавена захар. В рамките на нормалното тези продукти могат да се консумират от всички, с някои изключения, отбеляза докторът на медицинските науки.

"В рамките на препоръчаните граници захарта може да присъства в диетата на болни и здрави хора, с изключение на някои заболявания и състояния. Те включват затлъстяване, метаболитен синдром, захарен диабет", каза Погожева.

"При определяне на нормата на захарта се взема предвид горната й граница, която понастоящем е 10% във всички страни по отношение на съдържанието на калории, или около 50 грама на ден", добави тя.

Замразете си витаминозен зеленчуков микс за зимата

Сезонните плодове и зеленчуци са истинско богатство от витамини, аромат и вкус. В тях природата по естествен път влага всичко, което е ...

Здравите хора могат да опитат да намалят това количество, особено след като захарта може лесно да бъде заменена като източник на въглехидрати.

„Като източник на въглехидрати се препоръчва захарта да се замени с полизахариди, които включват диетични фибри, съдържащи се в зърнените храни - особено пълнозърнестите - продукти, както и в зеленчуците и плодовете“, обясни Погожева.

Трябва да се помни, че здравият човек се нуждае от определено количество захар като източник на глюкоза, необходима за организма.

При остра липса на глюкоза - например при строга диета - може да възникне състояние на хипогликемия: човек отслабва, очите му потъмняват. За да излезете от това състояние, можете да използвате сладък чай, каза лекарят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com