Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Пиперът е вреден за хората с тези заболявания

14 юни 2024, 08:02 часа

Диетологът Анджелика Дювал разкри при кои заболявания е вредно да се яде сладък пипер.

Заболявания, при които не трябва да се яде сладък пипер

Д-р Дювал предупреждава, че продукт като сладките чушки може да бъде опасен, ако имате проблеми с черния дроб и бъбреците. Лекарят обяснява, че зеленчукът съдържа алкалоиди, които при горепосочените патологии могат да действат върху тялото като токсини, допринасяйки за неговото отравяне.

Къде е най-добре да засадите пипера - на слънце или на сянка

„Ако човек има чернодробно или бъбречно заболяване или отделителната му система страда, тогава пиперът, както всички зеленчуци от семейство Пасленови  - включително картофи, патладжани и домати - трябва да бъдат изключени от диетата. Алкалоидите могат да отровят тялото доста силно и ако черният дроб и органите на отделителната система вече са претоварени, това ще влоши състоянието им“, отбеляза д-р Дювал.

Лекарят изброява и други здравословни проблеми, при които сладките чушки са противопоказани: нарушения на сърдечния ритъм (аритмия, ангина), ставни заболявания, гастрит и пептична язва.

Д-р Анжелика Дювал съветва хората с желязодефицитна анемия да консумират сладки чушки, тъй като съдържат много кобалт и витамин С, които подобряват усвояването на желязото. Продуктът е полезен и за хора, които имат хормонален дисбаланс (по-специално дисбаланс на хормоните на щитовидната жлеза).

Сладкият пипер съдържа витамини С, В1, В2, В9, Р, РР и каротин, така че хората, страдащи от депресия, диабет, нарушена памет, безсъние и загуба на енергия, трябва да включват този зеленчук в менюто си. По съдържание на витамин С чушките превъзхождат лимоните и касиса.

Аскорбиновата киселина се комбинира с голямо количество витамин Р и това сътрудничество спомага за укрепване на кръвоносните съдове и намаляване на пропускливостта на стените им, благодарение на високото съдържание на минерални соли на калий, както и на калций, магнезий, натрий, фосфор, флуор. желязо, хлор, цинк, манган, мей, йод, хром, сяра, кобалт, черен пипер е незаменим при анемия, нисък имунитет, ранно оплешивяване, остеопороза.

Чушките (лютиви и сладки) съдържат алкалоида капсаицин, който всъщност придава характерния вкус на зеленчука. Това вещество стимулира работата на стомаха и панкреаса, стимулира апетита, понижава кръвното налягане, разрежда кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Поради ниското съдържание на капсаицин в сладките чушки, за разлика от горчивите, те могат да се консумират в големи количества, без да се притеснявате за стомаха си. Затова от сладките чушки се прави сок, който се препоръчва да се пие при диабет, както и за стимулиране на растежа на ноктите и косата.

Билката, която е най-добрият тор за пипера

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес