Лекар разказа по какво се познава, че страдате от ревматоидният артрит

37372
Лекар разказа по какво се познава, че страдате от ревматоидният артрит
Снимка: iStock

Ревматоидният артрит (РА) е хронично автоимунно заболяване, което засяга предимно ставите и води до възпаление, болка и потенциално увреждане на ставите. Ранното диагностициране и намеса са от решаващо значение за ефективното управление на състоянието и за предотвратяване на дългосрочни усложнения. Процесът на диагностика на ревматоидния артрит включва комбинация от медицинска анамнеза, физикален преглед, лабораторни тестове и образни изследвания.

Първата стъпка при диагностицирането на РА е задълбочен преглед на медицинската история. Лекарят ще се поинтересува от симптомите на пациента, включително болки в ставите, скованост, подуване и всякакви други свързани с тях проблеми. Той ще оцени и семейната история, тъй като има доказателства за генетичен компонент в развитието на РА.

След това се провежда цялостен физически преглед, за да се установят признаци на възпаление и увреждане на ставите. Лекарят ще прегледа и опипа засегнатите стави, за да провери за подуване, чувствителност, затопляне и намален обхват на движение. От съществено значение е лекарят да оцени няколко стави, тъй като РА има склонност да засяга симетрично няколко стави.

Учени: Тези 3 симптома издават бъдещ артрит

Лабораторните изследвания играят решаваща роля при диагностицирането на ревматоидния артрит. Най-честият кръвен тест е тестът за антитела срещу ревматоиден фактор (RF) и антицикличен цитрулиниран пептид (anti-CCP). Повишените нива на RF и/или анти-CCP антитела показват по-голяма вероятност за РА, въпреки че наличието им не гарантира диагнозата.

За оценка на степента на възпаление в организма могат да се направят и тестове за С-реактивен протеин (CRP) и скорост на утаяване на еритроцитите (ESR). Тези маркери помагат на лекаря да прецени активността на заболяването и да проследи ефективността на лечението.

Освен това лекарят може да назначи образни изследвания, като рентгенови снимки или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за да изследва ставите за признаци на увреждане и ерозия на ставите. Тези образни изследвания могат да дадат по-добра представа за тежестта на заболяването и да помогнат при вземането на решения за лечение.

Как да разпознаем ревматоидния артрит

Важно е да се отбележи, че диагностицирането на РА може да бъде предизвикателство, тъй като ранните ѝ симптоми могат да наподобяват тези на други ставни заболявания. Поради това процесът често включва изключване на други състояния, които имитират РА, преди да се потвърди диагнозата.

В някои случаи за по-точна оценка и диагноза може да се наложи насочване към ревматолог, специалист по автоимунни заболявания.

Диагностицирането на ревматоидния артрит включва комбинация от анамнеза, физикален преглед, лабораторни тестове и образни изследвания. Ранното откриване и намесата са от съществено значение за ефективното управление на състоянието и за подобряване на качеството на живот на пациента. Ако подозирате, че може да имате РА или изпитвате постоянни ставни симптоми, от решаващо значение е да се консултирате незабавно с медицински специалист за поставяне на точна диагноза и подходящо лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com