Лекар разкри 10 полезни свойства на компота, за които дори не предполагате

11264
Лекар разкри 10 полезни свойства на компота, за които дори не предполагате

Стрес, безсъние, наднормено тегло и дори профилактика на тромбоза - домашният компот може да бъде помощник в борбата с тези проблеми. Руският ендокринолог и диетолог Елена Сюракшина говори по-подробно за ползите от този продукт. Според експерта компотът е полезен както за мъже, които искат да се отърват от наднорменото тегло, така и за тези, които натрупват мускулна маса и активно тренират.

Ползи от компота

„Натуралният компот зарежда с енергия и утолява жаждата. Освен всичко друго, напитка на базата на сушени плодове (сини сливи, сушени кайсии, смокини и райска ябълка) осигурява на тялото витамини и минерали, повишавайки общия тонус, особено в студения сезон, когато няма достатъчно витамини“, обяснява лекарят.

Колко време се вари компот от праскови?

Компот от стафиди, сини сливи, сушени кайсии и ябълки ще предотврати анемията поради високото съдържание на желязо в тези сушени плодове. Калият, магнезият и калцият в техния състав ще ви помогнат да се справите с ежедневните високи натоварвания и стрес, нормализират функционирането на нервната система и намаляват безсънието и тревожността.

Лекарят изброи и други полезни свойства на домашния компот, които включват:

  • Ползи за стомашно-чревния тракт и цялата храносмилателна система. Тази лека напитка улеснява процеса на смилане на храната, а също така подобрява чревната подвижност и стимулира процеса на очистване от токсини и вредни вещества.
  • Компотът от сини сливи и сушени кайсии е естествено леко слабително и ще помогне за нежно почистване на червата. За максимален ефект трябва не само да пиете течности, но и да ядете варени плодове, за да осигурите на тялото здравословни фибри, необходими за правилното храносмилане.
  • Ползи за сърдечно-съдовата система - компотът подпомага здравето на сърцето и кръвоносните съдове поради високото съдържание на минерали. Компотът от сушени кайсии е богат на магнезий, който укрепва сърдечния мускул и има добър ефект върху кръвоносните съдове. Благодарение на това рискът от образуване на кръвни съсиреци намалява.
  • Напитка с добавка на стафиди и смокини помага за облекчаване на подуване и също така намалява риска от инсулт и инфаркт, което е особено важно за възрастните хора.

Повечето от плодовете, които съставляват традиционните домашни компоти, се считат за естествени изгарящи мазнини. Важно е при приготвянето на напитката да не прекалявате с добавената захар.

„Разбира се, не бива да очаквате, че домашният компот може да замени лечението с лекарства и магически да излекува всяка болест, но може да се превърне в помощник или превантивна мярка за различни заболявания“, отбелязва експертът.

В някои случаи компотът може да навреди на тялото. Ако е твърде сладък и съдържа много захар, не трябва да се пие от хора, страдащи от затлъстяване и диабет. Здравите хора също трябва внимателно да включват такива компоти в диетата си - голямо количество захар превръща компота от здравословна напитка в пълноценен десерт.

“Трябва да пиете компот в умерени количества, за да не претоварвате бъбреците, това се отнася особено за бременни жени и хора с бъбречна недостатъчност. Внимателни трябва да бъдат и тези, които страдат от хроничен гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника - по време на обостряне е по-добре да се въздържат от кисели компоти”, пояснява още диетологът.

Още: Компот от ябълки, който баба всяка година приготвя

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com