Лекар разкри как бирата влияе на черния дроб

48315
Лекар разкри как бирата влияе на черния дроб
Снимка: iStock

Счита се, че бирата е сравнително естествен продукт с ниско съдържание на алкохол. Това твърдение успокоява мнозина и те започват да вярват, че пенливата напитка не е толкова вредна за здравето им. Според някои изследвания пивото уврежда черния дроб по-малко от чистия алкохол (общата доза алкохол е една и съща и в двата случая). За съжаление, няма други проучвания, сравняващи ефектите на бирата с други алкохолни напитки като вино или коняк.

"Факт е, че пенливата напитка съдържа алкохол. А разрушителният ефект на алкохола върху човешкия черен дроб е потвърден от множество и мащабни изследвания. Дори и рядко да си позволявате да консумирате тази напитка, всяка изпита чаша от нея нанася вреда на чернодробната тъкан", споделя руският диетолог д-р А. Куницин.

Бирата и нейното влияние върху черния дроб

Пивото, разбира се, съдържа много по-нисък процент алкохол, отколкото например водка, уиски или коняк. Но това изобщо не означава, че тази напитка е безопасна за тялото ни. Повечето видове пиво съдържат средно 4-8% етанол. При ниско алкохолното съдържание това съдържание е 0,2-0,6%. Така нареченият безалкохолен вид в действителност също съдържа определен процент алкохол в състава, просто той е много по-малко, отколкото в други видове.

Бира - вдига или сваля кръвното

Без значение какъв тип от тази напитка пиете, обърнете внимание на следните факти за ефекта на всеки алкохол върху черния дроб: ако критичният обем на консумирания алкохол надхвърли всички норми, тогава черният дроб престава да се справя с всички натоварвания, които падат върху него.

Жлезата няма време да филтрира всички входящи вещества, което води до навлизане на токсини в човешкото тяло. Те причиняват тъканна деструкция в мозъка и нервната система. Ако алкохолът се консумира систематично в такива количества, чернодробната тъкан блокира регенеративните процеси в тъканите си. Мъртвите клетки започват да се заменят с мастен слой, увеличаването на което води до развитие на цироза и хепатоза.

Неконтролираната консумация на пенлива напитка в неограничени количества може да причини развитието на много сериозни заболявания на чернодробната тъкан като чернодробна недостатъчност, хепатит от алкохолен тип, цироза, мастна хепатоза. В допълнение към това, други тъкани на тялото също са неблагоприятно засегнати: косата пада и изтънява, нокътните плочки се нацепват, кожата става суха, дехидратирана и отпусната, апетитът се влошава, концентрацията се нарушава.

Още: Учени: Тази съставка в бирата намалява вредата от алкохола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com