Лекар разкри какво издава подуването след яденето на диня

17620
Лекар разкри какво издава подуването след яденето на диня
Снимка: БГНЕС

Динята носи лятно настроение и няма нищо по-хубаво от резенче от нея в горещ слънчев ден. Богата е на витамини А и С. Съдържа много антиоксиданти и много малко. Но има има няколко странични ефекти от консумацията на този плод, които може да изненадат мнозина.

Например, може да влоши храносмилането. Този летен плод е богат на фруктоза, която е съединение на растителна основа. Хората с проблеми като синдром на раздразнените черва (IBS) трябва да избягват дини.

Руският лекар Андрей Тяжелников споделя, че човек, който има подуване след яденето на този плод, трябва да потърси специалист. Лекарят допълва, че в случая подуването не трябва да се пренебрегва - това може да е сигнал за съществуващи здравословни проблеми. По-специално е възможно то да се появи при сърдечни или бъбречни заболявания.

Лекар: Хората с това заболяване трябва да ядат динятa с хляб

Подуване след яденето на диня  

„Ако човек се подува след консумацията на този плод, трябва да се консултира с лекар. Може би има проблеми със сърцето или бъбреците“, пояснява още специалистът.

Д-р Андрей Тяжелников също обръща внимание на факта, че има и други хронични разстройства и заболявания, при които трябва да избягвате консумацията на дини или да ги консумирате с повишено внимание, като вземете предвид препоръките на лекуващия лекар.

В същото време този плод спомага за неутрализиране на раковите клетки поради съдържанието на антиоксиданти. Те свързват свободните радикали в тялото. Най-важният е ликопенът. Смята се, че най-много от него има в доматите. Дините обаче съдържат 40% повече от това полезно вещество.

Храните, които предизвикват усещане за ситост, са ключът към успеха в борбата с наднорменото тегло. Дините са чудесни в това отношение. Поради високото съдържание на течности и ниско съдържание на калории, този плод е едно от най-добрите диетични решения.

Само две порции от него на ден помагат за значително отслабване. В сравнение с нискокалоричните бисквитки, калориите в динята са по-задоволителни.

Но консумацията на този плод може да причини мигрена. Понякога това се случва в рамките на няколко минути, след като сте изяли порция от плода - 30% от участниците в изпитанията са почувствали главоболие 90 минути след като са консумирали диня.

Още: Лекар: Хората с това заболяване трябва да ядат динятa с хляб

Важно: Информацията в тази статия е предоставена единствено за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com