Лекар разкри какво се случва с холестерола на възрастните, които ядат шоколад

74278
Лекар разкри какво се случва с холестерола на възрастните, които ядат шоколад
Снимка: iStock/Guliver

Според руския диетолог д-р Мариат Мухина яденето на черен шоколад в напреднала възраст е полезно за поддържане на функционирането на кръвоносните съдове и мозъка и здравословни нива на холестерола в кръвта.

Ползи от шоколада за възрастните хора

Доктор Мухина отбелязва, че този продукт съдържа полезни вещества като витамини от група В, магнезий, калций, калий и желязо. Освен това е източник на антиоксидант, който подобрява мозъчната дейност при възрастните хора.

„Черните шоколадови изделия, в сравнение с други видове, ще има най-високо съдържание на теобромин, антиоксидант, който е полезен за мозъчните клетки. Той има стимулиращ ефект, подобрява когнитивните и интелектуалните функции, повишава скоростта на реакцията, вниманието и концентрацията, което е важно за възрастните хора“, посочва д-р Марият Мухина.

Лекар разкри какво се случва кръвното след 2 седмици, ако всеки ден ядете шоколад

Лекарят също така заяви, че това лакомство помага на възрастните хора да стабилизират холестеролните нива, което подобрява защитата срещу опасни съдови патологии, включително инфаркти, удари и атеросклероза. В допълнение, продуктът намалява склонността към депресия и спомага за поддържане на добро настроение.

Експертът препоръчва да се консумира парченце от него през първата половина на деня. По-добре е да го избягвате вечер, поради съдържащия се в него кофеин.

Този вкусен деликатес съдържа изобилие от антиоксиданти. Нещо повече, тяхното количество е дори по-голямо, отколкото в зеления чай, който се слави със своята ефективност в борбата за здраве и благополучие. Антиоксидантите помагат на тялото да се бори със стареенето и рака. А биофлавоноидите успешно намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. И не само те – доказана е ефективността на флавоноидите като превантивна мярка и в борбата с последствията от мозъчно-съдови инциденти. При деменция, повишен риск от инсулт и други подобни състояния приемът на този антиоксидант е успешна терапия.

Кофеинът и теоброминът в малки количества повишават тонуса, повишават работоспособността и леко повишават кръвното налягане. Следователно в малки количества е отлична помощ за ученици, студенти и тези, които активно работят по сериозни проекти.

Минералите и микроелементите в състава на това вкусно лакомство помагат за укрепване на зъбния емайл, подхранват мозъка, подобряват метаболизма, балансират кръвното налягане, водно-електролитния баланс. Консумацията му подобрява настроението и помага в борбата със стреса и нервното напрежение. Дори малко парченце от това лакомство помага да се повиши нивото на серотонин в кръвта - хормонът на щастието.

Още: Лекар разкри какво се случва с мозъка на хората, които ядат шоколад всеки ден

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com