Лекар разкри по колко чаши чай на ден са отрова за тялото

4894
Лекар разкри по колко чаши чай на ден са отрова за тялото
Снимка: Pixabay.com

Зелен или черен, със захар или мляко, с лимон - чаят може да се приготвя и консумира по различни начини. Но винаги ли е полезен за здравето?

“Зеленият чай се счита за най-полезен: съдържа големи количества антиоксиданти, особено катехини, които имат мощни противовъзпалителни и противотуморни свойства. Тази напитка помага за подобряване на мозъчната функция, намалява риска от сърдечни заболявания и може да помогне за контролиране на теглото”, казва руският гастроентеролог д-р Екатерина Кашух. 

Но независимо от вида на напитката, консумацията на повече от 3-5 чаши на ден се превръща в същинска отрова за тялото, според експерта.

Кой чай е истинско спасение за болки в стомаха?

Вреда от чая 

"Ако говорим за опасностите от зеления чай, това е преди всичко високото съдържание на танини - вещества, които имат подобен ефект на кофеина. В малки количества танините са полезни: те имат антиоксидантен ефект, което означава, че помагат на тялото да се бори с увреждането на клетките и намаляват риска от развитие на хронични заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Въпреки това, ако пиете силен чай в големи количества, танините могат да причинят редица нежелани ефекти: безсъние, повишена нервност или ускорен пулс. Ето защо не се препоръчва да пиете силен чай следобед", споделя още лекарят.

"В допълнение, танините може да попречат на усвояването на желязото от храната. Това е особено важно за хора, страдащи от желязодефицитна анемия. Също така танините във високи концентрации могат да повишат киселинността на стомаха; при пациенти с гастрит или пептична язва това може да причини дискомфорт или киселини. Ето защо се препоръчва да се пият не повече от 3-5 чаши средно силен черен или зелен чай на ден", пояснява още гастроентерологът.

Кой чай е вреден?

"Чаят може да бъде вреден, ако го пиете в твърде големи количества, повече от 3-5 чаши на ден, и ако е силно запарен. Също така не трябва да купувате чай с изкуствени ароматни добавки: при продължителна употреба те могат да причинят алергични реакции, стомашно-чревни разстройства и други здравословни проблеми", казва лекарят

Една от най-честите грешки при консумацията на тази напитка е тя да се комбинира със сладкиши, мед или захари.

"Чаша сладък чай с бонбони или кифла може да бъде сравнима по съдържание на калории с обилна вечеря. Същото важи и за сладко, мед, сиропи и други сладки добавки в чая. По своята химична същност и действие върху организма те не се различават от обикновената захар, а съдържанието на витамини и минерали в тях е много малко - до 3-5%", казва д-р Кашух.

Много хора добавят лимон, мента или горски плодове към чая си, надявайки се, че това ще направи напитката по-здравословна. Въпреки това, ползите от такива добавки обикновено са малки. Напр. витамин С бързо се разрушава в гореща вода. Биоактивните вещества на ментата могат да имат седативен и хипнотичен ефект в зависимост от концентрацията, този чай може да се пие през нощта или при тревожност, но отново, за да се постигне ефектът, концентрацията на чаени листа в такава напитка трябва да бъде минимална.

"Важно е да запомните, че ако човек приема лекарства, тогава всички билкови чайове трябва да са съобразени с инструкциите за лекарствата или още по-добре с лекаря, който ги е предписал", споделя още гастроентерологът.

Джоджен или гьозум – чаят от това растение е задължителен през зимата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com