Кой чай е истинско спасение за болки в стомаха?

55347
Кой чай е истинско спасение за болки в стомаха?
Снимка: iStock

Болките в стомаха са сред най-честите оплаквания, които водят пациента в кабинета на лекаря. Едва ли ще откриете човек, който никога да не е страдал от болки в стомаха. И докато при част от пациентите причините могат да бъдат сериозни и да изискват диагностика и своевременно лечение, при други болката в стомаха е просто резултат от грешки в диетата, лошо хранене, гладуване, преяждане, водещи до лошо храносмилане.

Ако причините за болките в стомаха са свързани със затруднено храносмилане, чаят може да се каже спасение. Кой чай е истинско спасение за болки в стомаха? Преди да разберете това, важно е да се информирате за различните причини за болка в стомаха, за да се научите да преценявате кога говорим за спешни състояния, неподлежащи на лечение с чай, и кога причината е тривиална и чаят е пръв приятел и лечител на стомаха ви.

Причини за болка в стомаха

Причините за болката в стомаха са толкова разнообразни, че е трудно да изредим всички, но е важно да имате предвид, че колкото повече съпътстващи болката в стомаха симптоми преживявате, толкова по-вероятно е да ви е нужен спешно лекар, а не чай. Повечето причини за болка в стомаха са временни и не са сериозни, не се дължат на животозастрашаващо състояние, заболяване или на причина, която да си заслужава притеснението, но почти никога не може да бъдете сигурни, без да ви е прегледал лекар. Сред възможните причини за болка в стомаха са:

Учени: Тези чайове са полезни за мозъка, сърцето и имунитета

-          свързани с преяждане, гладуване, лош избор  на храни,

-          нарушения в  храносмилането,

-          болка, дължаща се на менструация,

-          грешки в диетата, консумация на храна, неподходяща за вас,

-          бактериална инфекция,

-          консумация на развалена храна,

-          вируси, грип,

-          мускулна треска, причинена от тренировка,

-          газове,

-          нередовно изхождане,

-          диария,

-          хранителни алергии и консумация на храна, към която имате непоносимост,

-          хранително отравяне,

-          възпаление,

-          гастрит,

-          язва,

-          киселини и др. 

Дори да считате, че може да се справите с определянето на причините за болката, без да сте посетили лекар, имайте предвид, че в корема са разположени толкова много органи, че е твърде възможно да ви боли някой от тях, а не стомаха. Ето защо е най-добре да започнете с лекарска консултация и едва когато причината за болката е изяснена, да си зададете въпроса „Кой чай е истинско спасение за болки в стомаха?“ В противен случай може да се окажете със спукан апендикс и перитонит, застрашаващ здравето и живота ви, и с чаша чай в ръката, ефектът от която ще е нулев.

Сред причините за болка в коремната област могат да бъдат такива, които не сте очаквали и които нямат нищо общо със стомаха, като: панкреатит, рак, бъбречни заболявания и инфекции, инфаркт, пневмония, сърдечно-съдови проблеми и заболявания, плеврит, белодробна емболия и много-много други, част от които са животозастрашаващи. Ето защо най-разумното поведение е да посетите лекар за диагностика, а след това да добавите народни илачи към лечението си и да потърсите информация кой чай е истинско спасение за болки в стомаха.

В противен случай може да се окажете със сериозен и усложнен здравословен проблем, който ви застрашава, а вие кротко си пиете чай. Безспорна е ползата на някои видове чай за нормалното функциониране на стомаха и червата, доказано може да редуцира болката, но ако проблемът е тривиален, а не дължащ се на инфаркт например.

Какви са невероятните ползи от пиенето на чай всеки ден

Кой чай е истинско спасение за болки в стомаха?

Всъщност еднозначен отговор на този въпрос не може да има, тъй като той зависи от причинителя на болките в стомаха. И все пак можем да споделим с вас няколко чая, които са истинско спасение за болки в стомаха, причинени от различни заболявания или състояния.

  • Чаят от мента и лайка е идеално средство за облекчаване на болка в стомаха, свързана с разстроен стомах и гадене. И ментата, и лайката отпускат мускулите на храносмилателния тракт и намаляват спазмите, с което облекчават болката в стомаха.
  • Зеленият чай се е  използвал още преди развитието на медицината и фармацията като естествен лек за диария и коремен тиф, протичащ с гадене, повръщане и диария. Според последните проучвания зеленият чай е ефективен за намаляване на болката и другите неприятни симптоми при вирусен гастроентерит. Проучвания върху животни сочат, че зеленият чай има потенциал да лекува стомашни язви, следователно да облекчава болката, причинена от тях. 
  • Чаят от джинджифил облекчава болезнени спазми, свързани с гадене и повръщане включително при бременни дами. Има доказана полза при храносмилателни проблеми и е сред най-добрите възможни избори на чай за облекчаване на стомашни проблеми при газове, подуване на корема, спазми и лошо храносмилане.
  • Сред разнообразието от видове чай, които са подходящ отговор на въпроса кой чай е истинско спасение за болки в стомаха, е и черният чай. Може да бъде особено ефективен при лечение на диария и за успокояване на болките в стомаха, причинени от нея. Счита се, че е ефективен и при бактериална инфекция с E. coli и произтичащите от това болка и храносмилателни проблеми, но са нужни още изследвания за окончателно доказване на това лечебно свойство на черния чай.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com