Лекар разкри защо сладкишите НЕ водят до диабет

5313
Лекар разкри защо сладкишите НЕ водят до диабет
Снимка: iStock

Сладкото и по-специално консумацията на сладкиши не е основната причина за появата на диабет, според руския ендокринолог д-р Дария Пронина.

Сладко и диабет - има ли връзка?

Специалистът подчертава, че самите сладки храни не влияят на вероятността от това заболяване. Важно е да се разбере, че дори ако диетата на човек се състои предимно от сладкиши, това само по себе си не причинява диабет, освен ако човекът не е с наднормено тегло или затлъстяване.

Учени: Походката издава риск от диабет

“Освен това, ако човек спазва препоръчителния дневен прием на калории, който е средно 2500 за мъжете и 2000 за жените, тогава яденето на сладко не увеличава риска от развитие на диабет. Важно е да разберете, че диета, базирана единствено на сладкиши, може да доведе до други здравословни проблеми”, казва д-р Пронина.

„Пиенето на чаша безалкохолна напитка и преработените храни не повишават директно риска от диабет. Всички те увеличават риска от затлъстяване, което може да доведе до диабет. Но яденето на твърде много захар не причинява диабет. Връзката между захарта и коментираното заболяване е комплексна", казва експертът.

Сладките и бисквитите съдържат въглехидрати, така че следенето на калориите им помага на пациентите с диабет да контролират нивата на кръвната си захар. Малко парче торта може да се яде вместо други храни, богати на въглехидрати. 

“Сладкото не е задължително да бъде изключено, ако имате диабет. Ако искате да се насладите на парче торта, може да се насладите на това лакомство, но без да прекалявате. Диабетиците не трябва да ядат захар – това е мит. Не забравяйте, че диета с високо съдържание на калории от всякакъв източник на храна, не само храни, съдържащи захар, може да допринесе за затлъстяването и да увеличи риска от развитие на диабет тип 2”, казва експертът.

Как да намалите приема на захар?

Научете се да пиете кафе и чай без захар. Започнете с постепенно добавяне на по-малко захар всеки ден. След като свикнете с него, ще харесате истинския вкус на кафето и чая.

Обикновената вода е най-добрата напитка.

"Ако не харесвате вкуса на обикновена вода, опитайте се да я комбинирате с плодове и билки. Експериментирайте с роза, лимонова трева, листа от мента и лимон, за да намерите вкус, който ви харесва", съветва експертът.

Специалистът препоръчва също така да проявите сдържаност при пазаруване и никога да не го правите, когато сте гладни.

„Яденето на твърде много сладки просто означава, че приемате допълнителни, празни калории. Така че запазете тези сладки изкушения за специални поводи и намалете приема на захар всеки ден!“, съветва д-р Пронина.

Още: Учени: Този плод намалява риска от диабет с 20%

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com