Лекар: Скарлатината винаги се проявява със следните симптоми при възрастните хора

105929
Лекар: Скарлатината винаги се проявява със следните симптоми при възрастните хора
Снимка: iStock/Guliver

Симптомите на скарлатина при възрастни се появяват поради остра инфекция, която засяга предимно орофаринкса. Интоксикацията е изразена, обрив по кожата, езикът става пурпурен. Пациентът страда от треска, скарлатина, локален лимфаденит. Причинителят на заболяването е стрептокок от група А. Предава се по въздушно-капков и контактен начин. Диагнозата се поставя въз основа на типични, характерни черти.

Симптоми и признаци на скарлатина

Симптомите и лечението на скарлатина са взаимосвързани. Общото състояние на пациента прилича на настинка. Той се чувства слаб, бързо се уморява дори от незначителни действия, телесната му температура се повишава. В началните периоди скарлатината прилича на грип или друго подобно заболяване, въпреки че характерен обрив на скарлатина започва да се появява ден по-късно. Нарича се екзантема. Причинява се от еритрогенни токсини, които са компонент на екзотоксините, отделяни от причинителя на заболяването. Поради това горните слоеве на кожата започват да се възпаляват. Това е алергична реакция на тялото. По характерни признаци може да се разграничи от обриви при други инфекциозни заболявания. Пъпките са малки по размер. Първо могат да се видят по шията и горната част на торса. Кожата придобива червеникав оттенък, става груба. За 2-3 дни обривът се разпространява по всички части на тялото. Може да продължи от няколко часа до 5 дни. Тогава на мястото му остава пилинг. Това ексфолира клетките на кожата, които са били засегнати от токсина на патогена.

Може да има и характерни признаци на скарлатина по лицето. Придобива подпухналост. Около устните и носа зоната на кожата е много бледа, което създава рязък контраст с пурпурните устни и бузи. Подобен на треска блясък в очите.

От какво се появява и какви са симптомите на херпес зостер?

Външният вид на езика по време на заболяването също се променя. Първоначално той има белезникав или кафяв оттенък. От четвъртия ден плаката изчезва и езикът придобива малинов цвят, характерен за скарлатина, както и увеличаване на гладките папили. Няма да се промени до 12-ия ден от заболяването. Този симптом се нарича още "ягодов" или "малинов" език, който е типичен за тази патология.

Причини

Причинителят на скарлатина е отделен вид стрептокок. Може да причини и други заболявания, като еризипел, тонзилит. Тъй като има само един патоген, възрастен може да се разболее след контакт с пациент, който страда от такива заболявания.

Стрептококите могат да бъдат в човешкото тяло в неактивно състояние, т.е. не се проявяват като заболяване. Носителите на тази инфекция, която е в своеобразна "спяща" форма, също са източници на заболяването. Но в повечето случаи те се разболяват от скарлатина именно след контакт с друг, който страда от това конкретно заболяване. Периодът на скарлатината, когато пациентът е все още заразен, е от първия до 22-ия ден.

Проказа, едра шарка, хепатит: Поданици на Меровингите страдали от всичко наведнъж

Има няколко начина на заразяване:

- Във въздуха. Можете да се заразите при контакт с носител или болен човек. Така обикновено се разпространява болестта в детските градини. Малки капки слюнка с патогени се отделят във въздуха, така че бактерията да навлезе в дихателните му пътища;

- У дома. Инфекцията се предава чрез предмети от бита, които пациентът е използвал преди това. Това могат да бъдат спално бельо, кърпи, съдове, играчки и др.;

- Храна. По време на готвене върху него могат да попаднат бактерии. Особено опасни в случая са млечните продукти, които не са варени и не са подлагани на никаква термична обработка.

- В редки случаи инфекцията се предава през увредена кожа. Това може да бъде изгаряния, рани, увреждане на лигавиците. Те ще бъдат входната врата за проникване на инфекцията.

Рискови фактори

Необходимо е да се вземат предвид всички начини на заразяване с причинителя на заболяването и да се опитате да ги избегнете. Обикновено децата се заразяват със скарлатина на възраст 3-10 години, когато посещават детски градини и училища, но възрастните се разболяват по-рядко. Обикновено случаите на заболяването се появяват през студените месеци на годината. В риск са хората със слаб имунитет.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com