Лекар съветва да не пренебрегвате тези 2 предупредителни признака на левкемията

9170
Лекар съветва да не пренебрегвате тези 2 предупредителни признака на левкемията
Снимка: iStock/Guliver

Левкемията е сред най-коварните видове рак, тъй като е трудна за овладяване и още по-трудна за ранно диагностициране, което намалява драстично шансовете за пълно възстановяване и успешен изход от лечението за пациента. Тя имитира редица заболявания (някои от симптомите ѝ удивително наподобяват тези на банална вирусна инфекция или грип) и често се открива чак в напредналите стадии, когато е трудно, а понякога и невъзможно пациентът да бъде излекуван.

Какво е левкемия?

Левкемията е рак на кръвотворните тъкани на тялото, включително костния мозък и лимфната система. Поради тази причина за разлика от редица други онкологични заболявания левкемията не подлежи на оперативно лечение. Ранното откриване и точната диагноза са решаващи за изхода от лечението, а това прави разпознаването на редица предупредителни признака на левкемията от ключово значение за изхода от коварното заболяване.

Първи признаци на левкемия

Две предупредителни признака на левкемията

Част от симптомите на левкемията са леки първоначално, неспецифични дори в по-напреднал стадий и са характерни и за баналната настинка. Такъв симптом например е втрисането. Треската е свързана с всички вирусни и бактериални инфекции и трудно човек може да предположи, че неразположението му се дължи не на грип, а на коварно онкологично заболяване, което застрашава живота му. Лекарят най-вероятно също няма да предположи левкемия при оплакване от втрисане. Ето защо специалистите съветват да се следи за тези два предупредителни признака на левкемия.

- Нощно изпотяване

Освен ако не сте в менопауза или не се потите поради твърде висока температура в помещението за почивка и сън, нощното изпотяване е червена лампа, която следва да ви покаже, че е време за пълна кръвна картина. Тя ще насочи лекарите към точната диагноза или към изключване на левкемия според показателите ви. Разбира се няма нужда да се тревожите излишно, ако цял живот се потите по време на сън, както и ако се потите лятото, когато спите в задушното помещение без климатик. Но ако няма обяснима причина, а вие се събуждате, плувнали в пот всяка нощ, не отлагайте среща със специалиста и обсъдете с него пускането на пълна кръвна картина.

Симптоми на левкемията, които не забелязваме

- Умора и болка в костите

Умората може да бъде причинена от анемия, психическо и физическо натоварване, липса на пълноценна храна или сън. Но тя може и да е причинена от онкологично заболяване каквото е левкемията. Винаги е по-добре да проверите, отколкото да очаквате умората да отмине. Подобна е и ситуацията с болката в костите. Това също е неспецифичен симптом, който е характерен и за редица други заболявания, но ако болката е съчетана и с други от посочените симптоми, време е да обсъдите здравословното си състояние с лекаря. 

Други симптоми, насочващи специалиста към диагнозата левкемия

Освен за тези 2 предупредителни признака на левкемията може да следите и за:

  • отслабване, без да сте променили хранителния режим и без да сте на диета,
  • малки червени петна по кожата,
  • чести кръвотечения от носа,
  • подути лимфни възли, увеличен далак или черен дроб,
  • податливост на вирусни и бактериални инфекции или чести банални инфекции, които протичат по-тежко при вас, отколкото се очаква.

Това растение помага при лечението на една от най-страшните болести

Всички тези симптоми подсказват, че нещо нередно се случва в тялото ви и че е важно да се обърнете към лекаря си. Те обаче далеч не означават, че задължително имате левкемия, така че не бързайте да се притеснявате и не си поставяйте сами диагноза, но и не отлагайте твърде дълго часа за преглед при специалиста. Както всяко онкологично заболяване, колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-голям е шансът пациентът да се излекува.

Статията има само информативен характер и не замества консултация с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com