Лекар: Тази древна напитка сваля кръвната захар и кръвното, пази от инфаркт и инсулт

2647
Лекар: Тази древна напитка сваля кръвната захар и кръвното, пази от инфаркт и инсулт
Снимка: iStock

Една от най-старите напитки, позната още от времето на маите, която все още е продукт на голямо внимание от диетолози, учени и специалисти по хранене, сваля кръвното, кръвната захар и холестерола.

Ползи от какаото

Според руския диетолог д-р Татяна Залетова за полезните свойства на какаото може да се говори много. Антиоксидантите, съдържащи се в него, спомагат за забавяне на стареенето на организма. Те също така предотвратяват развитието на атеросклероза и свързаните с нея заболявания на сърдечно-съдовата система.

"Прекомерната консумация на какао повишава нивата на кръвната захар, особено ако изберете подсладена напитка или негорчив шоколад. Но лабораторните изследвания показват, че флавоноидите могат да забавят храносмилането и усвояването на въглехидратите в червата, да подобрят секрецията на инсулин и да стимулират усвояването на захарта в мускулите. Честата консумация на какао без захар намалява риска от развитие на диабет тип 2", казва диетологът.

Каква е нормалната кръвна захар за хората над 60 години

Наличието на биоактивни съединения в какаото намалява риска от образуване на холестеролни плаки, като предотвратява слепването на тромбоцитите. Така напитката се превръща в превантивен помощник в борбата с инфаркти и инсулти.

Освен това какаото подобрява когнитивните способности на мозъка, а също така има способността да понижава кръвното налягане, да контролира теглото и като резултат да намалява възможността от развитие на диабет тип 2. В допълнение, то помага да се справите с депресията, подобрява настроението и работоспособността.

“Проучванията доказват ефективността на напитката, когато се включва в комплексната терапия за лечение на пациенти с цироза на черния дроб. Разбира се, какаото не е лекарство, но може да забави развитието на това заболяване и да се превърне в спомагателна връзка в борбата с патологиите, предшестващи цирозата. По-специално неалкохолно мастно чернодробно заболяване или вирусен хепатит”, казва лекарят.

Въпреки това, консумацията на продукти на основата на какао има своите противопоказания, предупреждава д-р Татяна Залетова.

Вреда от какаото

Какаото може да се използва като средство за поддържане на здравето и красотата, но ако има излишък от него в диетата, това ще се отрази негативно на теглото и ще окаже прекалено стимулиращ ефект върху нервната система. Всеки продукт, независимо от изобилието от положителни качества, трябва да се консумира умерено, според д-р Залетова. Тя допълва, че безопасната доза шоколад е 50 грама на ден. Тоест около половин бар, но със съдържание на какао поне 50%, а под формата на какаова напитка - 1-2 чаши на ден.

Напитката подобрява функциите на панкреаса, затова не се препоръчва честа консумация от хора с повишена стомашна киселинност.

Подобно на кафето, какаото има стимулиращ ефект - затова е по-добре е да не го пиете малко преди лягане. Възможни са и алергични реакции, особено при честа употреба, така че е по-добре да се ограничите до две чаши напитка на ден.

Лекарят споделя, че в комбинация с мляко и захар се получава доста висококалоричен продукт, така че хората, страдащи от наднормено телесно тегло или нарушения на въглехидратния метаболизъм, трябва да ограничат консумацията му.

Учени: Тази билка сваля килограмите, захарта и холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com