Лекар: Тези 5 симптома с лицето издават заболявания на черния дроб

4765
Лекар: Тези 5 симптома с лицето издават заболявания на черния дроб
Снимка: Istock

Познаването на симптомите на заболяванията на черния дроб е от решаващо значение, тъй като ранното им откриване може да спре прогресирането им в чернодробни белези и чернодробна недостатъчност.

Хепатологът д-р Алла Южнова сподели пет предупредителни признака за мастна чернодробна болест, които могат да се видят на лицето. Те включват - жълта кожа и жълти очи, зачервяване на кожата, нишки с малки вени, розацея, восъчен външен вид на кожата.

Чернодробното заболяване невинаги се проявява с типичните за него симптоми в ранните етапи и в резултат на това често се диагностицира в късен етап. 

Лекар разкри за колко време черният дроб се възстановява след отказ на алкохола

"Тревожно е, че изследванията предупреждават, че повече от един на всеки трима възрастни живее с чернодробно заболяване, което може да увеличи риска от сърдечни заболявания, рак или диабет тип 2. Известно като чернодробно затлъстяване или накратко NAFLD, то може да бъде причинено от затлъстяване, висока кръвна захар и високи нива на мазнини в кръвта, което често се засилва от лош избор на начин на живот", казва още лекарят.

Симптоми на чернодробни заболявания

„Въпреки че NAFLD обикновено не причинява забележими проблеми в ранните етапи, симптомите могат да се появят, когато органът е в дисфункция“, казва хепатологът.

Тези симптоми се появяват, когато органът не успява да изпълни функциите си и се опитва да се изчисти от различните отпадъци и токсини.

 

„Жълтеницата, която кара кожата и очите да пожълтяват, възниква поради повишени нива на билирубин в тялото“, каза лекарят.

Ако органът спре да функционира правилно, билирубинът няма да се освобождава правилно. Ако кафяво-жълтият жлъчен пигмент е по-висок от очакваното, цветът на кожата и бялото на очите ви може да се промени.

Говорете с личния си лекар, ако сте загрижени за здравето на органа си. 

„Очните симптоми се откриват в по-късните стадии на чернодробно заболяване, така че трябва да потърсите медицинска помощ, ако започнете да ги забелязвате“, казва лекарят.

Експертът добавя, че спазването на здравословна диета и ограничаването на консумацията на алкохол са „важни“ стъпки към поддържане на здравето и функцията на коментирания орган.

Лекарят изброява и храните, които могат да доведат до мастно чернодробно заболяване - от чипсове до мазни бургери с кетчуп. Ако едно от пет хранения е бърза храна, тогава имате по-висок риск от развитие на неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD), пояснява експертът.

"Ако хората се хранят веднъж на ден в ресторант за бързо хранене, може да си помислят, че не причиняват никаква вреда на тялото си. Въпреки това, ако това едно хранене се равнява дори на една пета от дневния им калориен прием, те излагат на риск чернодробната тъкан“, пояснява още хепатологът.

Още: Лекар разкри какво вреди на черния дроб повече от алкохол

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com