Лекар: Тези храни омазняват черния дроб дори и ако не пиете алкохол

3100
Лекар: Тези храни омазняват черния дроб дори и ако не пиете алкохол
Снимка: iStock

Руският гастроентеролог, диетолог, водещ изследовател в катедрата по гастроентерология, хепатология и диетична терапия на Федералния изследователски център по хранене и биотехнологии Сергей Морозов обясни как се натрупват мазнини в черния дроб. Експертът допълва, че в риск са хората, които изобщо не пият алкохол. Натрупването на излишни мазнини в черния дроб става при прекомерен калориен прием и ниска физическа активност.

Един от начините за справяне с проблема е умереното ограничаване на калориите в диетата. Приблизително 500-1000 kcal на ден за възрастен. Важна е и умерената физическа активност.

 „Ходене, бягане, колоездене: не по-малко от 150-200 минути на седмица, които могат да бъдат разделени на 4-5 пъти“, уточнява специалистът.

Храните, които са пагубни за черния дроб 

"По отношение на диетата е важно да ограничите фруктозата (съдържа не само в плодовете, но и се използва като заместител на захарта в сладкарски изделия, добавки и други храни) и наситените мазнини. Черният дроб наистина не обича тези храни", казва експертът.

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

За защита на органа се препоръчва използването на антиоксиданти. Има много основни хранителни вещества в зеленчуците, плодовете (но не прекалявайте с количеството). Също така трябва да включите в диетата си растително масло, черен дроб, риба и морски дарове.

Кафето също е полезно за вас, добавя лекарят. Напитката помага за намаляване на активността на възпалението - това показват проучвания.

"Между другото, натрупването на мазнини в черния дроб може да се случи не само когато човек яде много мазни и сладки храни. При пациенти, които рязко ограничават приема на калории, натрупването на мазнини в черния дроб става дори повече, отколкото при прекомерен прием на калории“, предупреждава гастроентерологът.

"От това следва, че ограничаването на калориите не трябва да бъде твърде силно изразено. Според изследователи от Германския център за изследване на рака и Университета на Тюбинхам, периодичното гладуване може ефективно да предпази черния дроб от възпаление. Например, ако е причинено от мастно чернодробно заболяване. Това показват експерименти с мишки", допълва още експертът.

Не само алкохолът и нездравословната храна увреждат черния дроб.

"Много хора знаят, че черният дроб страда от мазни храни, алкохол и чест прием на лекарства. По някаква причина обаче хората често забравят за цигарите. Никотинът унищожава не само белите дробове , но и черния ви дроб, тъй като се абсорбира в кръвта и неизбежно ще бъде прокаран през основния филтър на тялото. Говорим не само за цигари, но и за всички продукти, съдържащи никотин: вейпове, електронни цигари, които са много популярни през последните няколко години. Въпреки че имат по-ниска температура на горене и нямат дим, те имат токсичен ефект върху черния дроб. Освен това все още не знаем как пушенето на електронни цигари ще се отрази на здравето след 10 или 15 години“, казва специалистът.

Навиците, които вредят повече на черния дроб от алкохола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Настойки и отвари при артроза и артрит

За какво са толкова полезни лилавите плодове?

Желязо - когато се събудите, калций - през нощта: Кога да пиете витамини и минерали?

Как зехтинът влияе на кръвната захар?

Топ 10 на най-добрите храни при липса на серотонин

Лекар: Ментата е най-полезна за това

Лекар: Възрастните хора ТРЯБВА да пият вода с тази подправка

Лекар: Тези хора НЕ трябва да ядат тиквички

Всеки, който яде този плод, живее повече от 80 години

Какво да правите, ако ставите ви хрущят по цялото тяло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com