Лекар: Тези плодове свалят кръвното

6774
Лекар: Тези плодове свалят кръвното
Снимка: iStock

Кардиологът Дейвид Субгир споделя, че яденето на определени плодове помага за контролиране на високото кръвно налягане. Той пояснява, че в това отношение най-добри са бананите, кивито, авокадото и горските плодове.

Най-добрите плодове за сваляне на кръвното

Банани - сладкият жълт плод съдържа калий, който е много полезен за сърцето елемент. Има способността да облекчава напрежението върху стените на кръвоносните съдове.

Бананите съдържат антиоксиданти (главно катехини), които предпазват организма от окислителни процеси, участват във възстановяването на клетките, забавят процеса на стареене и укрепват имунната система като цяло. Допаминът, който също се съдържа в бананите, има подобен антиоксидантен ефект, а витамин С е пряко свързан със здравето на кожата и силния имунитет.

Учени: Яжте този плод преди хранене и вижте какво ще се случи с кръвното ви

Влияят благоприятно на нервната система - редовната консумация на банан укрепва нервната система. Това се обяснява с факта, че бананите са богати на витамин В6, който е необходим компонент за нормалното функциониране на централната и периферната нервна система. Витамин B6 също участва в регулирането на протеиновия метаболизъм, производството на хемоглобин, метаболизма на желязото, синтеза на полиненаситени мастни киселини и усвояването на аминокиселини.

Уникалната комбинация от витамини, минерали и въглехидрати с нисък гликемичен индекс прави бананите предпочитана закуска за спортисти. Когато се консумират преди интензивна физическа активност, бананите значително повишават физическата издръжливост. Освен това спортистите консумират тези плодове като средство срещу мускулни крампи поради способността на бананите да поддържат нивата на калий в кръвта.

Бананите допринасят за борбата с макулната дегенерация (увреждане на ретината и увреждане на централното зрение) поради наличието на витамин А в състава им.

Кивито е източник на витамин С, поради което е изключително полезно за пациенти с първична хипертония. Освен това този плод е богат на:

  • Витамини от група В - те са жизненоважни вещества за организма, които участват в метаболитните процеси и производството на енергия. Важни са за функционирането на сърдечно-съдовата и нервната системи, стомашно-чревния тракт и състоянието на кожата.
  • Витамин К - основната му функция е да регулира съсирването на кръвта. Освен това витаминът участва в усвояването на калция от храната, което допринася за формирането и поддържането на здрави кости.
  • Силиций - той е необходим за твърдостта на костите, подвижността на ставите и доброто състояние на кожата, косата и ноктите.
  • Мед - насърчава образуването на колаген, усвояването на желязото и играе важна роля в производството на енергия.
  • Кобалт - той регулира много процеси на нервната система и нормализира обмяната на веществата.

Според д-р Сабгир яденето на киви всеки ден помага за понижаване на налягането.

Авокадото е не по-малко полезно за пациенти с хипертония. То е истински спасител за сърцето не само поради повишената концентрация на калий в състава му, но и поради съдържанието на диетични фибри и ненаситени мазнини.

Горски плодове - къпините, малините и боровинките съдържат антиоксиданти, включително антоцианини, които имат нормализиращо кръвното налягане действие.

Още: Кардиолог: 10 минути преди да измерите кръвното си, направете това

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com