Лекар: Това е най-здравословната подправка, добавяйте я към всяко ястие и ще сте здрави

35711
Лекар: Това е най-здравословната подправка, добавяйте я към всяко ястие и ще сте здрави
Снимка: iStock

Подправките играят важна роля в нашата кухня и добавят вкус и аромат към ястията ни. Но освен това, те могат да имат и ползотворен ефект върху нашето здраве. Сред множеството подправки, които са налице, има една, която се откроява със своите невероятни здравословни ползи.

Куркума е подправка с ярко оранжев цвят, която произлиза от корена на растението Curcuma longa. Тя е известна със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Главният активен състав на куркумата е куркумин, който има мощно антиоксидантно действие и помага за борбата със свободните радикали в организма.

Куркумата се използва в традиционната индийска кухня и е основна съставка в карито. Освен това, тя може да бъде добавена към супи, сосове, пилешко, риба и много други ястия. За да се абсорбира по-добре от организма, куркумата трябва да се комбинира с черен пипер или да се консумира заедно с мазни храни.

Изследванията показват, че куркумата има множество ползи за здравето. Тя може да помогне за намаляване на възпалението в тялото, което е свързано с различни заболявания като артрит, сърдечно-съдови заболявания и дори рак. Куркумата също така подпомага здравето на мозъка и нервната система, като помага за подобряване на паметта и настроението.

Лекар каза каква трябва да е кръвната ви захар според възрастта

Освен това, куркумата може да помогне за подобряване на функцията на храносмилателната система. Тя стимулира производството на жлъчка и подпомага храносмилането. Куркумата също така има и антибактериални свойства и може да помогне за борбата с инфекции.

Само с една чайна лъжичка куркума на ден можете да се възползвате от всички нейни полезни свойства. Но трябва да обърнете внимание, че куркумата може да влияе на кръвното ви налягане и да се взаимодейства с някои лекарства, затова е добре да се консултирате с лекар преди да я включите в редовния си режим.

В заключение, куркумата е най-здравословната подправка, която можете да добавите към вашата храна. Тя не само придава вкус и аромат на ястията, но и има невероятни ползи за здравето ви. Затова не се колебайте да използвате куркума в своите кулинарни експерименти и да се наслаждавате на нейните благотворни свойства!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Лекар: Това е най-опасният плод за черния дроб и захарта

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com