Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Защо ТРЯБВА да ядете риба в жегата?

11 юни 2024, 08:45 часа

Рибата е една от храните, които задължително трябва да присъстват в менюто ни в жегата. Рускияът диетолог д-р Наталия Круглова обяснява защо е важно да я включите в диетата си през лятото.

Загубата на апетит през летните дни е напълно нормална. Това обаче не означава, че тялото може без храна - в жегата то също се нуждае от енергия.

Лекар: Само 100 гр от тази риба набавят дневната доза омега-3

Както съветва диетологът Наталия Круглова, в горещо време трябва да се храните разнообразно и протеините трябва да преобладават в диетата. Следователно млечните продукти, птичето месо и рибата биха били идеални варианти.

Въпреки това трябва внимателно да следите за правилното съхранение на храната, защото месото, рибата и млечните продукти се развалят много бързо, особено когато навън е твърде горещо. Ако тази храна се остави извън хладилника за дълго време, можете да получите хранително отравяне, отбеляза специалистът.

Не забравяйте, че диетата трябва да бъде балансирана. Не е необходимо да се изключват зърнени култури, както и сезонни зеленчуци, плодове и плодове. Тези храни са отличен източник на фибри.

Също така е важно да поддържате водния баланс в горещо време. Редовната консумация на питейна вода е задължителна. Ако искате да добавите вкус към напитката си, можете да използвате мента или лимонов сок.

Ползи за здравето от рибата

Протеинът, съдържащ се в рибата, предотвратява сгъстяването на кръвта и образуването на тромбоцити, които могат да запушат кръвоносните съдове. Консумирането на поне една порция от този продукт на седмица ще бъде добра профилактика на инфаркти, инсулти, аритмия и високо кръвно налягане. 

Рибата съдържа голямо количество омега-3 киселини. Те влияят върху развитието на мозъка, зрителните органи и др. В тази връзка за бременните жени консумацията на риба е задължителна. Необходимо е да се избират видове риби с ниско съдържание на живак (сьомга, розова сьомга), като в менюто се включат поне 340 гр риба седмично. 

Рибата се препоръчва за възрастни хора, тъй като може да предотврати риска от болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания. 

Мастните киселини, съдържащи се в рибата, повишават нивата на допамин и серотонин, чиято липса може да доведе до потиснато настроение и депресия. Те също са полезни при лечението на различни психични заболявания, като биполярно разстройство. 

Порция от 110 гр розова сьомга, сьомга и други риби от семейството на сьомгата съдържа дневната нужда от витамин D. 

Яденето на риба намалява вероятността от развитие на диабет, улцерозен колит, множествена склероза и други автоимунни заболявания. 

Изследванията показват, че редовната консумация на риба намалява вероятността от астматични пристъпи при деца с 24%, допълва още експертът.

Тази евтина риба е най-добра за кръвната захар и костите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес