Лесно можете да накарате мозъка си да харесва здравословна храна

10628
Лесно можете да накарате мозъка си да харесва здравословна храна
Снимка: iStock/Guliver

Когато казваме, че едно нещо ни е вкусно, а друго не, всъщност това не се определя толкова от вкусовите ни рецептори, а от навиците и изградените схеми в нашия мозък. Затова, за да променим режима си на хранене към по-здравословен, първо трябва да накараме мозъка си да харесва тази храна. С някои хитринки това може да стане по-лесно, отколкото сме предполагали.

Използвайте големи вилици - колкото и странно да звучи, по този начин ние приемаме по-малко храна. Просто мозъкът ни регистрира тежестта и движението на ръката ни и по-бързо дава сигнал, че стомахът ни е пълен. Освен това, виждайки по-голяма вилица, ние се сещаме за преяждане.

По-слаби крака за лятната почивка за 1 минута на ден (ВИДЕО)

Готови ли сте за лятото? Може би сте чували термина „бикини тяло“. Смятаме, че всеки трябва да може да носи бикини, независ...

Гледайте здравословна храна, докато се храните нездравословно - не бързайте да минавате само на здравословна храна, ако това не ви е по силите. Самото й присъствие на масата също ще ви напомня за ползите й. Съвсем различно ще се чувствате, ако ядете пица на парче, докато пред вас стоят пресни плодове и сурови ядки. Самото им излъчване и мисълта за витамините им ще ви накара да оставите пицата.

Не се лишавайте от високо калорични храни - не мислете, че няма да имате достатъчно сила, ако се храните здравословно. Целта не е непременно сваляне на килограми. Има достатъчно калорични продукти, които ще ви заредят с жива енергия - сушени плодове, мед, сусамов тахан, сурови ядки, пълнозърнест хляб, бобови храни и др.

Обърнете внимание на цвета и размера на чиниите - колкото повече чинията контрастира с цвета на храната, толкова по-малко количество изяждаме. Също така, ако чинията е по-малка, оптически приемаме, че ядем повече храна.

Хранете се на приглушена светлина и тиха музика - музиката в ресторантите се избира целенасочено, защото се знае, че тя влияе на консумацията. Например в заведенията за бързо хранене винаги е светло и звучи силна ритмична музика, заради което ставаме по-активни и гледаме бързо да напълним стомаха си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com