Мед и канела - как тази комбинация влияе на тялото

4339
Мед и канела - как тази комбинация влияе на тялото
Снимка: iStock/Guliver

Канелата и медът съдържат огромно количество полезни микроелементи, необходими на човешкото тяло. Комбинираната употреба на тези два продукта подобрява редица техни свойства, носейки още повече ползи, според изданието The Health Site.

Полeзни свойства на меда и канелата 

Медът е познат от хиляди години и през това време са открити множеството му лечебни свойства. Бързо и ефикасно облекчава кашлица благодарение на съдържащото се в него вещество декстрометорфан.

Често се използва за лечение на изгаряния и рани, което им позволява да дезинфекцират и насърчават бързото зарастване. Други положителни ефекти включват успокояващите му свойства, поради което медът с чай или мляко се препоръчва да се консумира преди лягане. Също така укрепва паметта, активира мозъчните процеси, оказва благоприятен ефект върху зъбите и венците, облекчава възпалението и е естествена превенция срещу плака, отбелязва още изданието.

Какво се случва с холестерола, ако ядем мед

Канелата е ароматна подправка от семейство Лаврови се е доказала в кулинарията, козметологията и медицината. Нейните затоплящи ефекти помагат на заздравяване на косата и стимулиране на нейния растеж.

Приемана като хранителна добавка, тя предлага ефективна превенция срещу хронични заболявания и възпаления. Канелата забавя развитието на болестите на Алцхаймер и Паркинсон, допълва още изданието, позовавайки се на проучвания, публикувани в WebMed.

Съответно тази подправка се препоръчва за хора в напреднала възраст и всички, които са тясно свързани с тези заболявания, допълва здравният портал. Последните проучвания върху животни доказват приноса на ароматната подправка за забавяне на развитието на раковите клетки. Сред другите полезни качества на подправката, че помага при раздразнени черва, хиперактивност, отравяне и дефицит на вниманието.

Препоръчва се съвместната употреба на мед и канела при следните показания:

  • За по-бързо заздравяване на рани. И двата продукта облекчават възпалението, спомагат за по-бързото регенериране и заздравяване на кожата. Сместа е ефективна при диабет и придружаващите го язви по тялото;
  • При сърдечно-съдови заболявания. Клинично доказано е, че съвместната работа на съединенията понижава кръвното налягане, намалява холестерола с 10%, а естествените антиоксиданти пречистват кръвта, което намалява риска от тромбоза и инсулт;
  • При диабет. Канелата е изключително полезна за хора с диабет. Помага на клетките да станат по-чувствителни към инсулин и понижава нивата на кръвната захар. Медът се превръща в естествен заместител на въглехидратите и може да се консумира от диабетици в ограничени количества.

Лекар: Това е най-полезният мед

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com