Може ли да има алергия към вода

5111
Може ли да има алергия към вода
Снимка: iStock

Водната алергия е рядко състояние, при което по кожата на човек се появяват червени, сърбящи мехури. В медицината това състояние се нарича аквагенна уртикария. Провокира контакта с вода, независимо от температурата и физико-химичните свойства: може да бъде чешмяна, речна, морска или басейнова вода. Освен това в научната литература се описват случаи на възникване на аквагенна уртикария

Водната алергия или аквагенната уртикария понастоящем е слабо известна. Само няколкостотин такива случая са известни на науката. Предполага се, че засяга по-често жените, отколкото мъжете, като за първи път се проявява през пубертета. В същото време какво точно провокира алергия към вода не е напълно установено, но има няколко теории.

1. Кожата не реагира на самата вода, а на определени химикали в нейния състав, които действат като алергени, карайки имунната система да отделя хистамин.

2. Водата може да реагира със себума, произвеждайки токсин, който кара тялото да освобождава хистамин.

Диагнозата на аквагенната уртикария се основава на симптомите, докладвани от пациента. Най-очевидният от тях е обрив, който се локализира главно по врата, раменете, ръцете и гърба. Честите признаци на водна уртикария включват:

· сърбеж;

· парене;

· зачервяване на кожата;

· малки мехурчета с диаметър 1-3 mm.

За потвърждаване на диагнозата допълнително се извършва специален воден тест. Върху кожата се поставя кърпа, навлажнена с вода със стайна температура за около 20 минути. Ако пациентът развие уртикария, диагнозата може да бъде потвърдена. Освен това лицето ще бъде помолено да потапя последователно предмишницата във вода с различни температури. По този начин е възможно да се изключат други видове физическа уртикария и реакции, които се появяват при краткотраен контакт с вода без силен сърбеж и мехури.

ОЩЕ: Алергия към вода - много рядко заболяване, съсипващо живот

Видове водни алергии

Алергия към хлорирана вода

Ако след посещение на басейн кожата се зачерви, сърби или се появи малък обрив, изобщо не е аквагенна уртикария. Най-вероятно така се проявява индивидуална реакция към белина или просто раздразнение. Въпреки това, хлорът може индиректно да допринесе за алергии. Има проучвания, които потвърждават, че честото вдишване на хлорни пари, например при посещение на басейн, повишава риска от развитие на астма и други респираторни алергии.

Алергия към студена вода

Студовата уртикария се появява след като кожата е изложена на рязък спад на температурата на въздуха или от студена вода. Реакцията се развива в рамките на 5-10 минути и може да продължи до два часа. Типичен пример е, когато човек излезе от хладка вода и почти веднага кожата му се покрива с уртикария. По-често обривът обхваща ръцете и краката. Има две форми на заболяването: придобити и наследствени. Основните симптоми включват необичайно зачервяване на кожата (еритема), уртикария и сърбеж.

Алергия към гореща вода

Холинергичната уртикария е вид уртикария, която се причинява от треска. Не само горещ душ може да предизвика реакция, но и физически упражнения и дори твърде силни емоции, например от стрес. Алергията към гореща вода се проявява със сърбеж и малки мехури, които продължават 15-30 минути. Пациентите с холинергична уртикария понякога имат симптоми на астма и ниско кръвно налягане. Охлаждането на кожата помага за спиране на пристъпа.

Алергия към морска вода

Да си алергичен към вода!

Представяли ли сте си някога да сте алергични към вода? Невъзможно, та нали водата е течността, която е задължителна, за да има живот. ...

Медицината познава случаи, когато алергиите и кожните реакции са провокирани изключително от морска солена вода. Проучването на симптомите и тяхната специфика даде основание да се предположи съществуването на отделен солен подтип на водната уртикария.

Алергия към речна вода

Ако сте сигурни, че не сте алергични към вода, тогава причината за обрива след плуване в прясна вода може да са малки паразити.

Други реакции към вода

Има и други кожни реакции към водата, които не са алергии, а страдащи от атопичен дерматит или екзема, продължителното къпане или използването на вода при много високи или ниски температури може да изостри възпалението. Твърдата вода може да влоши екземата, докато плуването в морето ще бъде безопасно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com