Мръсният въздух води до ниско тегло при новородените

22936
Мръсният въздух води до ниско тегло при новородените

При бременните жени, които дишат замърсен от автомобили въздух, от твърдо гориво и от ТЕЦ-ове, има голяма вероятност да родят бебета с тегло под нормата, сочи изследване, извършено при 3 млн. раждания в девет държави в Северна и Южна Америка, Европа, Азия и Австралия. Резултатите бяха публикувани в американското списание Екологични здравни перспективи (ЕЗП).

При работата си международният екип от учени установил пряка зависимост между нивото на замърсяване на въздуха и развитието на зародиша. Данните са събирани от средата на 90-те години на миналия век до 2000 г. Ниското тегло при раждането – 2,5 кг. или по-малко, е свързано със сериозни проблеми за здравето на бебето, включително големи усложнения или смърт, в няколкото седмици след раждането, както и хронични проблеми впоследствие, казва ръководителят на проучването Паям Дадванд от Центъра за изследване на екологичната епидемиология (ЦИЕЕ) в Барселона, съобщи БГНЕС.

Професорът по акушерство и гинекология Трейси Уудръф, която е сред ръководителите на екипа, подчертава, че замърсяването на въздуха е повсеместно и, на практика, засяга всеки човек по света. Тя допълва, че в САЩ разходите за контрол на чистотата на въздуха се изплащат в здраве – нивата на елементарни частици са ограничени до 12 микрограма на кубически метър на година за частици с размер под 2,5 микрона.

За Европейския съюз тези нива са 25 микрограма на кубически метър и службите за защита на околната среда сериозно обмислят дали да не ги намалят. В Пекин концентрацията на тези частици, измерена в последно време, е над 700 микрограма на кубически метър.

Бебето разпознава езиковите звуци още в утробата

За първи път ново изследване доказа, че бебета започват да разпознават езиковите звуци още, докато са в утробата на майка си, а не какт...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com