Наденицата е опасна

18239
Наденицата е опасна
Шведски учени бият тревога: по една на ден и рискът от рак на панкреаса се увеличава с 20%

Шведски учени предупреждават, че консумирането на една наденичка на ден увеличава риска от рак на панкреаса с 20 процента, пише в. "Дейли мейл".

Учените от института "Каролинска" в Стокхолм, водени от проф. Сузана Ларшон, са установили, че приемът на дори и малки количества обработено месо увеличава вероятността от това коварно заболяване.

Ракът на панкреаса често е наричан "тихият убиец", защото в ранните си стадии не поражда никакви симптоми. Или когато са констатирани, те са доста заблуждаващи - болки в гърба, загуба на тегло и на апетит.

Когато ракът на панкреаса бива установен от лекарите, обикновено вече е прекалено късно за лечението му. Той е една от най-смъртоносните ракови болести, тъй като едва три процента от пациентите успяват да живеят над 5 години след диагностицирането му.

Шведските учени бият тревога, след като установиха, че консумацията на 50 гр. обработено месо дневно води до 20 процентно увеличение на риска от инфаркт.

Това е равностойно на няколко резенчета шунка или салам, на един хот дог, на една наденичка или на две резенчета бекон. При консумация на 100 грама на ден, или един малък бургер, се увеличава рискът от фаталното заболяване с 38 процента, а на 150 грама - с 57 на сто!

Но опасността при консумиране на обработено месо е сравнително по-малка от тази, свързана с тютюнопушенето. Пушачите са изложени на 74 процента по-висок риск от заболяване на рак на панкреаса, пише вестникът. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com