Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Народни БИЛЕТА за сваляне на високото кръвно - ДЕЙСТВАТ без засечка

29 юли 2023, 07:41 часа

Близкото до високата граница кръвно налягане не задължително манифестира симптомите си. И обичайно си нямаме ни най-малка идея, че нещо не ни е наред заради него. Сред нас има хора, които усещат силна реакция към повишаването му и стават жертви на много притеснителни усещания. Но е документирано, че по-голямата част могат да не научат години наред, че страдат от него. Медицинските лица редовно ни убеждават да го проследяваме внимателно, но в действителността по принцип не се получава по този начин - ако се чувстваш отлично, не предполагаш, че си развил проблем със високото кръвно. 

Да страдаш от високо кръвно обаче въпреки всичко не е нещо, с което да не може да се преборите.Повечето причини за развиване на хипертония идват от ситуации, които всеки забелязва на ежедневна база. Неблагоприятните фактори са по-високо тегло, уседнала физическа активност, прекалено калорийна диета, кутия и отгоре цигари на ден, битови навици с алкохола, нервно напрежение, диабет, струпване на хронични болести и в определени случаи генетична обремененост. Определено трябва като се надрасне 44 годишна възраст да започнете да се следите значително по-внимателно. 

Има често страдащи хипертоници, за които е много важно да поглъщат предписани от медицински лица  хапчета. Ала повечето от хората са от типа, които имат този проблем не толкова често. Сред които и да сте обаче е хубаво да разбирате кои са скритите тайни, които ще ви асистират да понижите кръвното четвърт до половин час. И то вкъщи. Тези малки тайни не решават проблема с докторската работа, но могат да са от първа необходимост в най-напечения етап. Важно е впрочем да ги направите част от дневния си режим, понеже те от изумителна стойност за организма при сериозен набор здравни беди.

 Айрянът с канела е класика

Канелата ,това чудо на природата, е  много приятна както като аромат, така и като нещо за небцето. Подправката изобилства от невероятно полезни за физическото ви състояние целебни качества. Помага солидно за нервите и определено благоприятства кръвното налягане. Ето какво може да направите вкъщи. Сложете малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете около половин чаена лъжичка канела. За да стане съвсем хубаво сложете и лъжичка мед. Подобна приятна смес работи светкавично.

• Най-добрият помагач

В народната медицина, чесънът е известен с толкова много предимства, че ако го превърнете в интегрална част от храната ви, ще се справяте повече от добре високото кръвно. Чесънът е добре познат като един от най-мощните природни антибиотици. Сваля високото кръвно, номер едно е в борбата с лошия холестерол. Ако не ви се нрави като скилидка, по-скоро пробвайте с малка лъжичка чесън на прах. Отново действа добре. Непременно обаче е хубаво да е суров. 

• Една хитрост

Съществува един популярен трик, който е добре да вкарате в употреба. Първо трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После приплъзнете пръсти надолу към ключицата. Това действие се прилага 7-8 пъти за всяко ухо. Другата популярна важна точка е разположена на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. Точно там е хубаво да проведете разтриване. 

• Каркадето е благодат

Ако съществува билка, която да е натурална помощница в битката против високото кръвно налягане, това със сигурност е хубавата отвара от каркаде. Това е един от доказаните природни прийоми за редуциране на вашето кръвно. Впрочем, има още сериозен списък от полезни свойства. Поради начина, по който влияе на нервите, има и ролята на антидепресант. Знае се, че повдига здраво имунната защита, тъй като носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и има доказан ефект върху хемоглобина. Установено е, че има ефект и при излязло извън нормите тегло. 

• Техника за дишане

Едва ли е съвпадение това, че когато сме с повишен стрес, ние въздишаме. Затова като за начало се опитайте да се отпуснете повече. Поставете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. Ако не владеете тази техника бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да забележите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух близо 3-4 секунди. А после като издишате, задръжте в този долен праг за още четири секунди. И повтаряйте техниката. Продължавайте около 5-8 минути, а може и повече. С подобен метод се засилва притока на кръв към по-голямата част тъкани на тялото, а високото кръвно намалява. 

• Вода, кърпа, тил

Тук са популярни два варианта, които да утилизирате в битката с кръвното. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Не мърдайте така за няколко минути и е много възможно да усетите благоприятен ефект. Другата уместна тактика е да притиснете хладка кърпа на тила. Задължително обаче - не трябва водата да е супер студена, достатъчно е да бъде хладка. 

• Ментата е винаги добре дошла

Ментовият чай е биле за психиката, сърцето и за скочилото нагоре кръвно налягане. Той значително може да свали кръвното и благодарение на ролята му да усетите търсенето облекчение.

• Най-добрият масаж

Ако в непосредствена близост до вас има някой, се помолете да ви напражи хубав масаж. Важните места са местата на тила. Задължителен е и масажът на раменете, който да се движи надолу към лопатките. 

• Коприва и мляко - опитайте

Дойде време и за нещо особено полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две супени лъжици сухи листа от коприва с една или две прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да стигне до кипеж, а после премахваме от огъня. Разбира се, дайте му време да изстине. Поглъщаме по една чаша от този цяр при повишено кръвно налягане.

Топ навици

Всичко предложено досега върши безотказно действаща работа в напечените ситуации. В случай, че сте си поставили за цел наистина да ликвидирате високото кръвно, да разгледате този класически списък с мерки с 10 важни неща. Ако ги вкарате в употреба правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Намалете излишното тегло. Всеки опит за отслабване ще ще ви даде ключово предимство в битката с високото кръвно. 

- Включете в ежедневието гимнастически упражнения редовно. Приятни разходки, малко бягане за здраве, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Заделете поне 15-30 минути на ден за тези раздвижвания. 

- Време е за полезни храни. Задължително зеленчуци, плодове, зърнени храни. Обстойно се вгледайте в диетата си, научете кое ви е проблем за здравето и го заличете от храненето си. 

- Редуцирайте солта. Което значи и да хапвате по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната обичайно е пресолена. Хапвайте вкъщи. 

- Статистиката е показала, че, пациентите, които имат високо кръвно, консумират алкохол над необходимото. Горният праг всъщност е не повече от бира на ден или чаша вино. Ако преминете тази доза е почти сигурно, че ще стигнете до високо кръвно. Правилото важи и за цигарите - повече от 5-6 дневно ще ви правят проблеми с кръвното. 

- Всекидневеният стрес е един от класическите фактори. Направете всичко възможно да го намалите и да имате повече време за вас самите, за да сте по-малко напрегнати. 

 

Използвайте тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са полезни и нещо, което може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес