Натурални методи, които ще ни помогнат да се избавим от пърхота

2641
Натурални методи, които ще ни помогнат да се избавим от пърхота
Снимка: iStock/Guliver

Пърхотът е сериозен проблем, който е не само неприятен, но и труден за контролиране. Най-често може да бъде причинен от сухота по скалпа на главата или наричано още заболяването - себореен дерматит.  

Преди да комбинирате самостоятелно натурални съставки в едно средство против пърхот, трябва да бъдете сигурни, че няма да ви причинят алергични реакции. Ако използването на домашно приготвен продукт причинява силен сърбеж, парене и червени петна, трябва да отмиете сместа и да опитате нещо друго, но с други компоненти в състава.

ТЕЗИ витамини и минерали чистят и премахват ПЪРХОТА завинаги

Пърхотът е проблем на редица хора, а борбата с него е непрестанна. Съществуват редица шампоани и продукти, разработени специално за цел...

Билкови отвари

Отвари от билки като лайка, глухарче и коприва се считат за изключително полезни при пърхот. Те не трябва да се концентрират, преди употреба трябва да се филтрират и да се оставят на тъмно място за един ден, след което внимателно да се втриват с върха на пръстите в скалпа с масажиращи движения. Масажът е допълнителна профилактика на пърхота, тъй като увеличава притока на кръв към мастните жлези, нормализира дейността им и регулира секрецията на себум по повърхността на епидермиса.

Към билковата отвара могат да се добавят размекнат черен хляб и сок от алое, които добре овлажняват външния слой на кожата и подхранват епидермиса с полезни минерали и микроелементи. В допълнение, такава маска е в състояние да почисти кожата от натрупването на прах и мръсотия, следователно, след редовна употреба на тази народна рецепта, скалпът става по-малко мазен.

Етерични масла

Етеричните масла помагат в борбата с пърхота, тъй като той  се появява в  резултат от постоянното изсушаване на скалпа. Овлажняването на епидермиса трябва да бъде основната задача, на която трябва да обърнат внимание всички хора, страдащи от системна поява на пърхот.

Как да се преборим с честата поява на пърхота

Пилинг на скалпа и неприятен сърбеж са основните симптоми на себорея. Преди наричахме това заболяване пърхот. Ексфолиращите люспи на ко...

Ароматните масла са естествени вещества с достатъчно силна химическа природа, неправилната употреба на които може да причини нарушаване на целостта на покривните тъкани, както и появата на пъпки и абсцеси. Етеричните масла винаги трябва да се разреждат с основни масла в съотношение 1:3, за да се неутрализира леко корозивното им действие. В дозирани количества ароматните масла подхранват и овлажняват добре повърхността на скалпа, без да запушват порите и без да нарушават метаболитните процеси в епидермиса.

Най-ефективните етерични масла за премахване на пърхота са чаено дърво, лавандула, гроздови семки и кокосово масло. Ако разредите тези ароматни масла със зехтин, репей или рициново масло, можете да получите естествена смес с достатъчна сила, за да премахнете нежеланите бели люспи от скалпа и къдриците, без да увреждате кожата или да нарушавате нейната цялост.

Катранен сапун

Много често срещан начин за ефективно премахване на пърхот за продължителен период е катраненият сапун, който съдържа противогъбични активни съставки, както и съставки, които намаляват огнището на възпалението и намаляват риска от последващи алергични реакции.

Вместо обикновен шампоан за измиване, може да се използва сапун от катран, но след сапунисване трябва да изчакате 5-10 минути, за да подействат активните вещества на пяната. След това изплакнете с разтопена или изворна вода и ако това не е възможно, трябва да сварите течаща вода и да добавите капка лавандулово масло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com