Нередовна менструация? Ето защо

3462
Нередовна менструация? Ето защо
Снимка: iStock/Guliver

Има много причини, поради които една жена може да пропусне менструацията си или тя да спре напълно. Повечето жени имат менструация на всеки 28 дни, но често се случва цикълът да е малко по-кратък или по-дълъг от този. Някои жени не винаги имат редовен менструален цикъл. Тяхната менструация може да е ранна или късна, а колко дълго продължава и колко е тежка, може да варира всеки път.

ЗАЩО МЕНСТРУАЦИЯТА ВИ МОЖЕ ДА СПРЕ?

Има редица причини, поради които менструацията ви може да спре. Най-често срещаните причини са:

Природни методи за предизвикване на цикъл

- бременност

- стрес

- внезапна загуба на тегло

- наднормено тегло

- прекалено много упражнения

- прием на контрацептивни таблетки

- менопауза

- синдром на поликистозните яйчници 

На какво може да се дължи прескачане на цикъл с 1 месец?

Понякога менструацията може да спре и в резултат на медицинско състояние, като например сърдечно заболяване, неконтролиран диабет, свръхактивна щитовидна жлеза или преждевременна менопауза.

БРЕМЕННОСТ

Бременността е често срещана причина за неочаквано спиране на менструацията. Понякога това може да се случи, ако контрацепцията, която използвате не свърши проработи. Възможно е менструацията ви просто да закъснява, така че може да изчакате няколко дни, за да видите дали ще дойде. Ако закъснява, направете тест за бременност, за да потвърдите съмненията си. Важно е да сте наясно, че можете да забременеете в дните, след като менструацията ви е дошла нормално. Това може да се случи, ако овулацията се забави, например в резултат на заболяване или стрес.

Когато месечният цикъл липсва или е нередовен

СТРЕС

Ако сте стресирани, менструалният ви цикъл може да стане по-дълъг или по-кратък, менструацията ви може да спре напълно или да стане по-болезнена. Опитайте се да избегнете стреса, като си осигурите време за почивка. Редовните физически упражнения, като бягане, плуване и йога, могат да ви помогнат да се отпуснете. Дихателните упражнения също могат да помогнат.

ВНЕЗАПНА ЗАГУБА НА ТЕГЛО

Рязката загуба на тегло може да доведе до спиране на менструацията. Силното ограничаване на количеството калории, които приемате, спира производството на хормоните, необходими за овулацията. Ако загубата на тегло е причинена от хранително разстройство, например анорексия, може да се насочите към специалист по хранителни разстройства или диетолог, за да получите нужната помощ.

50 факта за менструацията, които и мъжете трябва да знаят

НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

Наднорменото тегло може да повлияе и на менструалния ви цикъл. Ако сте с наднормено тегло, тялото ви може да произвежда излишно количество естроген - един от хормоните, които регулират репродуктивната система при жените. Излишният естроген може да повлияе на това колко често имате менструация, а също така може да доведе до спиране на менструацията.

ПРЕКАЛЕНА ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ

Стресът, който интензивната физическа активност причинява на тялото ви, може да повлияе на хормоните, отговорни за менструацията. Загубата на твърде много телесни мазнини чрез интензивни физически упражнения също може да спре овулацията ви.

Защо болят гърдите преди менструация

КОНТРАЦЕПТИВИ

Може да пропускате менструация от време на време, ако приемате контрацептивно хапче. Обикновено това не е причина за безпокойство. Менструацията ви трябва да се възстанови, когато спрете да използвате тези видове контрацепция, но ако не се, посъветвайте се с вашия лекар.

МЕНОПАУЗА

С наближаването на менопаузата, менструацията ви постепенно може да изчезне. Това се дължи на факта, че нивата на естроген започват да намаляват и овулацията става по-малко редовна. След менопаузата менструацията спира напълно. Менопаузата е естествена част от стареенето на жените, която обикновено настъпва на възраст между 45 и 55 години. 

СИНДРОМ НА ПОЛИКИСТОЗНИТЕ ЯЙЧНИЦИ 

Поликистозните яйчници съдържат голям брой безвредни фоликули, които представляват недоразвити торбички, в които се развиват яйцеклетки. Ако имате този проблем, тези торбички често не са в състояние да освободят яйцеклетка, което означава, че овулация не се осъществява.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com