Защо болят гърдите преди менструация

125996
Защо болят гърдите преди менструация
Снимка: iStock/Guliver

Дамският бюст е много приятен, чувствителен и нежен орган. Млечната жлеза, значително променя формата си през целия живот. Тя започва да расте от около 10-15 години. В тези години се появяват и промени по време на сексуално и хормоналното съзряване. По време на бременността гърдата също се подлага на хормонални промени. И по време на кърменето също се променя. Естрогенът, прогестеронът и пролактинът оказват влияние на здравето на гърдите. Балансът им съответства на състоянието и настроението на жената в различни етапи от живота.

Промените, които настъпват в гърдата се случват по време на месечния цикъл. Те са нормални и не е необходимо да се страхуват.

Възприемчивостта на гърдата при допир, нараства по време на овулация. Количеството на епител в каналите и лобовете на млечните жлези се покачва. В резултат, на това се покачва притока на кръв, гърдите набъбват и се увеличава обема им. В този период, повечето жени чувстват болезненост, уголемяване и подуване в бюста. Ако в тялото на една жена има всички хормони, без изключение и те функционират нормално, тогава промяна в гърдата по време на овулация е почти невидима.

Защо гърдите болят преди да започнат менструацията?

Отговорът тук е ясен, това е в резултат как млечната жлеза се подготвя за бременност и за периода за образуването на мляко. Млякото, произвеждащо се в тъканта, става много по-голямо, което води до уголемяване на гърдите. Това е възможно, дори в малките етапи на бременността. Ако бременност не настъпи, тъканта се връща в началното си положение и след приключване на менструацията, всички неприятни усещания изчезват. Този процес се среща при жени в репродуктивна възраст - месечно, преди бременността.

Когато месечният цикъл липсва или е нередовен

Такива периодични заболявания се наричат мастодиния. Не се счита за патология, за разлика от заболяване като мастопатия. Повечето болки са характерни седмица, преди менструацията и спират след нея.

Хормонът, който насърчава увеличаване тъканта на гърдата и води до болка отсъства!

В случай на баланс на прогестерон и естроген, болката отсъства. Ако този балансът е нарушен, тогава възниква болка. При силна болка, която може да започне, преди менструация или да бъде независима е необходимо да се намери първопричината за появата й. Причината може да е в проблеми от ендокринната система, гинекологията и т.н. За целта трябва да се потърси лекар, който да изследва яйчниците и хормоналния баланс.

Специалистите, които се занимават с такива изследвания се наричат: мамолог, ендокринолог и гинеколог. Състоянието на гърдата трябва да се следи всеки ден.

Статистиката сочи, че ракът на гърдата е на първо място по честота сред жените!

В резултат на тази причина всички видове промени, възникнали в гърдите, трябва да са причина за посещение при лекар.

Женската аудитория трябва да се подлага на специализирана методика за диагностика на млечните жлези (мамография). От време на време, ако се наблюдава болка, само според предписанието на лекаря, е необходимо да се правят тестове за хормони на щитовидната жлеза, пролактин и за отпадните продукти на раковите клетки или доброкачествените туморни клетки (туморни маркери). Необходимо е също ултразвуково изследване на тазовите органи и млечните жлези.

Ако всички тестове без изключение са нормални, тогава болезнените усещания, преди месечния цикъл са физиологичен неизбежен процес.

Мастологията може да бъде намалена!

За целта, трябва да:

Необходимо е да се носят сутиени, без опори, които да притискат гърдите.

Преди да менструацията, може да се приемат релаксиращи билки като мента и жълт кантарион.

За да не си задавате въпроса „Защо болят гърдите?“ Трябва да водите здравословен начин на живот, да се движите активно, да правите редовен секс и да не забравяте за посещенията на лекар. Последното поне един път на шест месеца.

Как да процедираме, ако болят гърдите

Чувствителността на гърдите е често срещано оплакване. Жените, които са преживели менопаузата, рядко изпитват такива трудности.

Неприятните усещания може да са хронични. Те се появяват, всеки месец или са постоянни, принуждаващи да се приемат лекарства за болка в продължение на седмици.

Често болката в гърдите се появява по време на ПМС. Тогава млечните жлези набъбват, втвърдяват се, пречат на съня и създават множество неудобства. Тогава се появяват и мислите за евентуален рак.

Всичко е сериозно, но не чак толкова!

Най-чест провокатор за болка в гърдите е мастопатия. Такава може да се диагностицира само от мамолог. Когато е поставена правилна диагноза, не бива да се отлага и посещение при специалист.

Гърдата е най-хормонално зависимият орган. Всички промени в състоянието й, показват промени в хормоналната система през "критичните дни".

Месечните аномалии в хормоналния фон, не са симптом на неизправност в организма. Такива се смятат за естествени, въпреки че могат да предизвикат мастопатия. Последната представлява доброкачествени промени в тъканите на млечната жлеза.

Към момента мастопатията се среща при 80% от жените. Възрастта, в която преобладава обхваща жени между 25 - 45 години. Характерните белези заболяването са: стягане в гърдите, придружено от болки.

Болки в гърдите – кога и как се появява

Болката в областта на бюста, може да се появи по време на раждането на дете. Бременността е споходена от преструктуриране в хормоналната система. Това, от своя страна, води до подобен страничен ефект. Кърменето също може да се приеме за болка в гърдите.

Друго, провокиращо болка в майчините жлези е нередовният сексуален живот. Често жени, които правят рядко секс, страдат от болки в гърдите.

Болки в гърдите

Болката в областта на бюста може да бъде причинена от механични повреди. Удряне, стискане, постоянен натиск. Всякакви травми в тази област, могат да предизвикат болка. Ето, защо, трябва да се внимава и дори да се избягват резки движения.

Чувствителност на гърдите

Най-често, нежността на женската гърдата, предизвиква паниката и мисъл за рак на гърдата. Често, това е преувеличение, провокирано от прекомерна чувствителност. Самостоятелното изследване и разпознаването на симптомите за заболявания като рак и мастопатия ще са от полза, да се запази спокойствие. Също така ще насърчат посещението при специалист.

50 факта за менструацията, които и мъжете трябва да знаят

Цикълът не е нещо, от което да се срамуваме. Ние лично се гордеем с него. Той показва, че сме жизнени, здрави жени и ни напомня период...

Самооглед се прави веднъж месечно!

Препоръчително е да правите оглед, пред огледало. Трябва да се обърне внимание на форма и размер на млечните жлези. Това дали има някакви промени;

Също така е необходимо да се оцени състоянието на кожата и зърната. Ако кожата е набръчкана, има обрив, зърната са обърнати или подути, това може да е признак за неблагоприятни промени в организма.

Докосването на гърдите е задължително. Това се прави с върховете на пръстите, като движението се извършва по посока на часовниковата стрелка. Опипва се както самата гърда, така и към подмишницата и зоната над и под ключицата. Палпацията започва с лявата жлеза.

Мастопатията, която много жени подценяват, че не е рак, може да бъде предвестник за посещение при лекаря.

Признаци за рак на гърдата

Когато месечният цикъл липсва или е нередовен

Всички искаме менструалният ни цикъл да идва навреме и да е безболезнен. Уви, в действителност нередовната менструация е често срещано ...

Най-сигурни сигнали за рак на гърдата са промени като:

Петна по зърната;

Променената форма на зърното;

Уплътнена или прибрана кожа в аурата на зърното;

Увеличени лимфни възли в подмишницата, както и в подклавианска и акромиоклавикуларната област.

Наличието на тези отклонения е абсолютен показател за среща с мамолог

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com