Природни методи за предизвикване на цикъл

449257
Природни методи за предизвикване на цикъл
Снимка: iStock/Guliver

Данните на СЗО сочат, че при близо 70% от дамите е бил налице проблем, свързан с нередовния цикъл поне веднъж в живота им – или се появява по-късно, или по-рано, а в някои случаи дори не идва с месеци.

Има много причини, които могат да доведат до промени в менструацията – силен стрес, бременност, хормонални смущения, лоши хранителни навици, смяна на климата, рязко покачване или сваляне на телесна маса и др.

Билките са чудесно решение на проблема, спомагайки регулирането половите хормони и менструацията. Препоръчваме ви да опитате да си помогнете първо с тях и едва след това да прибягвате към прием на различни лекарствени продукти. Ако наистина имате здравословен проблем, то тогава задължително се консултирайте със специалист. Ето кои са природните методи, които водят до предизвикване на цикъла:

Канела

Счита се, че тази ароматна подправка притежава свойството да предизвиква месечния цикъл само за едно денонощие. За целта трябва да вземете една супена лъжица канела и да я изпиете без вода. Изобщо не е приятна на вкус и ще ви горчи, но смесването й с вода намалява шансовете ви да постигнете желания ефект.

Джоджен

Консумира се под формата на чай. Запарвате 1 супена лъжица сух джоджен в една чаша вряла вода. След 10 минути може да го пиете. Повторете 2-3 пъти в рамките на един ден. Освен за предизвикване на цикъла, той има доказано действие и при стомашни болки или болки по време на менструация. Към чая може да хапнете и няколко блокчета черен шоколад.

Джинджифил

Сварете за около 25 минути пресен корен джинджифил в 500 мл вода. Напитката се консумира охладена няколко пъти в рамките на един ден.

Лук

Сварете две шепи лучени люспи в 2 литра вода. Отварата се вари до намаляване на течността наполовина, след което се прецежда. Пият се по 3 чаши на ден преди хранене.

Ангелика

Билката балансира половите хормони естроген и прогестерон, а също и нормализира менструацията.

Магданоз

Магданозът е подправка, известна с това, че регулира хормоналния дисбаланс в организма. За да предизвикате цикъла си по-рано, то тогава си пригответе чай от него.

Лайка

Лайката е богата на растителни естрогени, което я превръща в един от най-ефективните методи за предизвикване на цикъл. Пийте по половин чаша чай от лайка 2-3 пъти на ден. Избягвайте обаче подобни количества по време на бременност.

Девесил

Девесилът е може би най-ефективното средство за предизвикване на менструация. Той се препоръчва и при проблеми с матката. Трябва да си направите чай от него с 2 супени лъжици девесил и 300 мл вода. Варете чая около 10 минути, оставете го да изстине и след това го прецедете. Пийте го 2-3 пъти дневно.

Съществуват и някои противопоказания при консумацията на тази билка. В никакъв случай не го приемайте по време на бременност, защото силното му действие би могло да предизвика спонтанен аборт. Избягвайте да го пиете и ако цикълът ви е редовен, за да не получите по-обилно кървене.

Дяволска уста

Билката е известна още като „домашна коприва“. Чаят от дяволска уста отпуска маточната мускулатура и спомага за предизвикването на месечния цикъл.

Бял равнец

Пригответе си чай от бял равнец с 2 супени лъжици от сухата билка и 1 чаена чаша вряла вода. Пийте го студен 3 пъти на ден.

Когато месечният цикъл липсва или е нередовен

Всички искаме менструалният ни цикъл да идва навреме и да е безболезнен. Уви, в действителност нередовната менструация е често срещано ...

Див пелин

Дивият пелин е познат от много време като мощно средство за предизвикване на цикъл. Именно заради това е добре да не се консумира от бременни жени. Запарката се приготвя от 1 чаена лъжичка сух корен от див пелин и 350 мл вряла вода. Оставя се да се кисне 30 минути, след което се прецежда и се разделя на четири равни части. Тази доза е за един ден и се смята, че е напълно достатъчна за постигане на очаквания ефект.

Дафинов лист

Залейте 10 гр изсушен дафинов лист с 500 мл вряла вода. Варете 1 час на слаб огън, след това прецедете и изпийте една чаша в рамките на деня. Тази отвара също не се препоръчва за прием от бременни жени.

Бонус съвети:

20 минути престой в топла вана на ден също би помогнал за предизвикване на менструацията. След това се завийте добре и поставете ръцете си на корема, за да го затоплите;

50 факта за менструацията, които и мъжете трябва да знаят

Цикълът не е нещо, от което да се срамуваме. Ние лично се гордеем с него. Той показва, че сме жизнени, здрави жени и ни напомня период...

Витамин С намалява нивата на прогестерон в организма, което води до появата на цикъла. Може да го приемете под формата на хранителни продукти с високо съдържание на витамин С – люти чушки, цитрусови плодове и др. Важно е да внимавате да не предозирате с него – до 2 г на таблетки за денонощие;

Ето и нещо много приятно за дамите – червено вино. Неговата консумация също би забързала появата на цикъла с ден-два;

Йогата се препоръчва за нормализиране на менструацията в дългосрочен план, както и за премахване на предменструалните болки;

Опитайте се да избягвате стреса, тъй като много често именно той е причината за забавянето или липсата на месечния цикъл;

Поддържайте теглото си в здравословни норми. Килограмите, които не отговарят на вашите пропорции, също биха били основателна причина за нерегулирани кръвотечения от матката;

Преди да започнете приема на която и да е билка, уверете се, че не сте бременна и се посъветвайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com