Няма пестициди като цяло в храните в ЕС, броколите са малък проблем

2138
Няма пестициди като цяло в храните в ЕС, броколите са малък проблем
Снимка: iStock/Guliver

В хранителните продукти в Европейския съюз като цяло не са открити пестициди или с остатъчни количества в регулаторните рамки, показва публикуваният наскоро доклад на Европейската служба за безопасност на храните (EFSA), цитиран от "Биоселена".

97% от хранителните проби, взети в ЕС през 2015 година, са в рамките на законовите ограничения, а над 53% са без количествено измерими остатъци. Данните са съотносими с измерванията от 2014 година.

Докладът на EFSA за 2015 година показва, че най-чисти са биологичните храни. 99,3% от пробите на биологични храни са били без пестициди или с остатъци в законовите рамки.

18 тона храни са дарени за 3 дни при кампанията "Великден за всеки"

Български фирми и производители са дарили 18 тона храна за 3 дни. Продуктите ще са част от кампанията „Великден за всеки”. ...

В рамките на годишния си отчет Европейската служба за безопасност на храните анализира резултатите от Програмата за контрол, координирана от ЕС, която отчита проби от обща „кошница“ продукти. За 2015 година тези продукти са били патладжани, банани, броколи, зехтин, портокалов сок, грах, чушки, десертно грозде, жито, масло и яйца.

Най-високото превишение е регистрирано при броколите (3,4% от пробите), следвани от десертното грозде (1,7%). Редки превишения са били регистрирани при зехтина, портокаловия сок и кокошите яйца. Не са отчетени превишения при маслото.

“В сравнение с общите резултати за други храни степента на максимално допустимите количества на остатъци от пестициди и на остатъчните количества (проби с остатъчни количества под степента на максимално допустимите количества) са значително по-ниски в пробите на биологичните храни (максимално допустимите количества на остатъци от пестициди от 0,7% срещу 2,9% за конвенционалните храни; количествено измерими остатъци 13,5% в биохраните срещу 46,8% в конвенционалните храни)“, сочи още докладът.

Други данни от доклада:

- Голяма част от пробите (69,3%) са на храни от страните-членки на ЕС, Исландия и Норвегия; 25,8% се отнасят до продукти, внесени от трети страни. Произходът на останалите не е бил докладван.

Кои са храните, които помагат срещу алергии

В днешно време медицината познава множество алергии - към прах, храни, напитки, животни и други субстанции от околната среда, с които и...

- 97,2% от анализираните проби са в рамките на законовите изисквания на законодателството на ЕС. 53,3% от тестваните проби са без количествено измерими остатъци на пестициди, а 43,9% съдържат остатъци, които не надхвърлят законовите норми.

- Законовите ограничения са надхвърлени в 5,6% от пробите от страни, които не членуват в ЕС, което е с 6,5% по-малко от 2014 година.

- За продуктите от ЕС и от страни от Европейското икономическо пространство, законовите ограничения са били надхвърлени в 1,7% от пробите, което е слабо увеличение за една година (от 1,6%).

- 96,5% от пробите за храни за пеленачета и малки деца са били без пестициди или с остатъци, които са били в законовите рамки.

- Голяма част от пробите на животински продукти (84,4%) са били без количествено измерими остатъци на пестициди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com