Още една причина за влошаването на паметта

8703
Още една причина за влошаването на паметта

Наднорменото тегло може да повлияе негативно на състоянието на човешката памет, смятат психолози от Кеймбриджкия университет. В хода на изследвания те са установили наличието на връзка между излишното тегло и по-ниските показатели на епизодичната памет.

Епизодичната памет е система от памет, която съдържа събитийна информация за човека във форма, в която имат значение контекстуалните свойства (място и време).

Според изследователите получените резултати потвърждават съществуващите изводи за потенциалната връзка между наднорменото тегло и измененията в структурата и функциите на главния мозък, а също и неговата способност да се справя с определени познавателни задачи.

По-конкретно става дума за влиянието на хипокампа – зона, отговорна за паметта и обучението, и челните дялове на мозъка, които отговарят за вземането на решения и способността да се справяме с проблеми и емоции.

Българските деца - пети в Европа по затлъстяване

Българчетата са пети в Европа по затлъстяване. Това обяви Европейската академия на науките по хранене на конгрес в Прага. Основната при...

Според статистиката около 60% от зрялото население на Великобритания има излишно тегло или затлъстяване, а към 2034 година според прогнозите те ще нараснат до 70%. Още сега това се признава за огромен проблем, тъй като затлъстяването повишава риска от възникване както на физически проблеми със здравето, например диабет и сърдечни заболявания, така и на психически – като депресия и тревожност.

В изследването участвали 50 души на възраст между 18 и 35 години, чийто индекс на телесната маса (ИТМ) варирал между 18 и 51. ИТМ от 18,5 до 24,99 се смята за нормален, от 25 до 29,9 – за излишна маса. За затлъстяване се говори при ИТМ над 30.

Доброволците преминали през тест за епизодична памет, наречен „Лов на съкровища“. Те трябвало първоначално да скрият различни предмети, а след това да си спомнят какви предмети са скрили, къде и кога. В резултат учените открили, че хората с по-висок ИТМ се справяли по-зле с тази задача.

Според изследователите резултатите позволяват да се предположи, че структурните и функционалните изменения в мозъка, които по-рано били откривани у хора с висок ИТМ, могат да се съпровождат с понижена способност към формиране и възстановяване на епизодичните спомени.

А фактът, че този ефект се наблюдавал сред млади хора, добавя свидетелства в полза на това, че когнитивните нарушения, съпровождащи затлъстяването, могат да присъстват още в началото на зрелия живот.

ООН: Пушенето, пиенето и затлъстяването убиват Европа

Тревожните нива на тютюнопушене, консумация на алкохол и затлъстяването в Европа може да означават, че следващото поколение ще живее по...

В същото време учените подчертават, че това засега е малко, предварително изследване, и за да се направят по-пълни изводи, са необходими по-мащабни експерименти.

По думите на изследователите, те не твърдят, че хората с наднормено задължително забравят повече. Но ако получените резултати се разпространят върху спомените във всекидневния живот, това може да бъде така, че хората с излишно тегло в по-малка степен са способни ярко да преживяват детайлите от изминалите събития, например що се отнася до последното хранене.

Напълно е възможно хората с наднормено тегло по-трудно да следят колко и какво са изяли, което потенциално ги прави по-склонни към преяждане. Според учените тяхната работа е важна крачка в разбирането на ролята на психологическите фактори, участващи в затлъстяването.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието The Quarterly Journal of Experimental Psychology.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?
Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

Чували ли сте за тази смес? Знаете ли какво можете да излекувате с нея? В днешната статия ще ви разкрием част от полезните свойства на двете съставки,...