Откриха как възниква ракът на кожата

70172
Откриха как възниква ракът на кожата

Международен екип учени са описали мутациите, отговорни за възникването на най-разпространения вид рак на кожата – базалноклетъчния карцином (базалиом). Статията е публикувана в сп. Nature Genetics.

Учените са изяснили, че в 85% от базалиома става дума за мутации в гените, свързани с развитието на други типове рак, включително с по-опасната меланома. Това обяснява защо съществуващите лечения много често се оказват неефективни.

Учените обявиха създаването на "живо лекарство" срещу рак

Международен екип учени обявиха създаването на революционен по ефективност метод за лечение на рак. Терапията, наречена "живо лекарств...

Активирането на съответните ракови тумори е потвърдено експериментално от изследователите. По-конкретно експериментът е установил, че установените мутации особено често се срещат в подгрупата на агресивните базилиоми.

Биолозите са анализирали 293 образеца от туморна тъкан от 236 пациенти. 30 от образците принадлежали на болни със синдром на Горлин, при който рязко се повишава вероятността от възникване на множество базалиоми по тялото.

Сред образците имало и 23 устойчиви към действието на висмодегиб и 259 неподлагани на лечение с този препарат, който се използва за лечението на базалиома.

„Сравнихме мутационния профил на базалноклетъчния карцином с друг рак – меланомата, която също се предизвиква от ултравиолетово лъчение. В резултат на нашите анализи успяхме да заключим, че окислителният стрес и ултравиолетовите лъчи играят по-значима роляв мутагенезата на базалноклетъчния карцином“, разказва съавторът на работата Владимир Сеплярски от Московския държавен университет.

Биогел доставя точно на място препарати срещу рак

Учени от университета на Монреал създадоха нов инжекционен биогел, който може ефективно да се използва за доставка на противоракови пре...

Според учения изследването представлява обратен момент в разбирането на молекулярните механизми за възникването и развитието на базалния карцином. Тези знания могат да станат тласък за приложението на друг тип противоракова терапия за това заболяване.

Освен това резултатите показват какви мутагени влияят на увреждането на ДНК на клетките на кожата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com