Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плодовете и зеленчуците, които е по-добре да НЕ ядете през зимата

21 февруари 2024, 16:41 часа

През зимата и ранна пролет някои зеленчуци и плодове могат да навредят повече, отколкото да помогнат.

През този период те са замърсени с голямо количество пестициди, отглеждат се в изкуствени условия, често без достатъчно осветление и достатъчно хранителни вещества в почвата. Това се отнася най-вече за растителните храни, които са извън сезона. Списъкът с тях включва домати, краставици, банани, ягоди, според здравния портал The Health Site.

Плодовете и зеленчуците, които е по-добре да не ядете през зимата

Доматите, отгледани в изкуствени условия, нямат специфичния аромат и вкус. Някои ги наричат "пластмасови" заради неестествения им вид.

Високо кръвно - лекар разкри кои плодове го свалят най-бързо

Вода и пестициди - така се характеризират краставиците, които се появяват на рафтовете извън сезона. Най-добрата им алтернатива са домашно приготвените кисели краставици.

През зимата бананите са вредни за тялото, защото могат да причинят повишено изпотяване и понижаване на телесната температура. През студения сезон може да се предизвика хипотермия.

Често ягодите дори не се засаждат в земята, а се отглежда в специална вода и след това се третират с пестициди и торове.

С какво да ги замените?

Докато чакате реколтата от новия сезон, можете да включите в диетата си алтернативни варианти. Например замразените ягоди, малини и касис ще заменят пресните плодове през този период. През зимата и ранната пролет настъпва „златното време” за лука и чесъна.

Цвеклото, морковите, зелето се съхраняват поне до следващата реколта, така че те също са подходящи за консумация през този период.

Цвеклото е богато на витамини от група В. Те са незаменими, когато става въпрос за профилактика на заболявания на сърдечно-съдовата и нервната системи. Що се отнася до микроелементите, цвеклото съдържа желязо, йод, цинк, калий, магнезий, флуор, фосфор и мед. Препоръчва се при метаболитни заболявания и недостиг на желязо. Фолиевата киселина в състава му има положителен ефект върху нервната система и е показана за бъдещи майки. тъй като насърчава пълното вътрематочно развитие на плода.

Морковите са здравословен нискокалоричен зеленчук, който съдържа голямо количество витамини и минерали, необходими на тялото за нормалното функциониране. Зеленчукът е полезен за консумация както суров, така и варен. Противно на общоприетото схващане, термичната обработка не лишава морковите от техните ползи. При готвене зеленчукът губи много витамин С, но в същото време в него са добре запазени витамините А и Е. Освен това високите температури разрушават клетъчните стени, което позволява на различни хранителни вещества да се освобождават и да се усвояват по-добре в тялото. Термичната обработка на морковите води до 35% повишаване на нивото на антиоксиданти в състава им.

Лекар разкри кои са най-добрите плодове за сваляне на кръвната захар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес