X
 
 

Плодовете, които пречистват белите дробове дори на върлите пушачи

30849 0
Плодовете, които пречистват белите дробове дори на върлите пушачи
Снимка: Pixabay
Всички знаем, че тютюнопушенето е вредно за нашето здраве и че значително увеличава риска от рак на белия дроб. Все пак, ако пренебрегвате този факт и не можете да се откажете от поемането на никотин ежедневно, трябва да подбирате това, което е във вашата чиния, пише БГНЕС.

Последни изследвания показват, че някои продукти могат да подобрят здравето на белите дробове, затова е за предпочитане да ги консумирате по-често, ако сте пушачи.

Японски университет вече няма да назначава професори-пушачи

Японски университет престана да назначава професори и преподаватели, които пушат. Това става в момент, когато Страната на изгряващото с...

Изследването включва 680 души, сред които пушачи, бивши пушачи и непушачи. Те са отговаряли на въпроси, свързани с тяхното хранене.

Всички те са били подложени на измервания със спирометрия - метод, който измерва белодробната функция, т.е. обема на белия дроб и скоростта на въздушния поток през дихателните пътища при вдишване или издишване. Тестът е бил повторен 10 години по-късно.

Резултатите показват, че пушачите, които консумират много ябълки, банани и домати, имат най-малко увреждане на белите дробове.

Според учените причината за това е, че тези продукти са богати на антиоксиданти, които спомагат за намаляване на възпалението на дихателните пътища, подобряват здравето на белите дробове и помагат за възстановяването на увредената тъкан, причинена от продължително пушене.

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

Този ден по традиция се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Според данни от изготвения от Европейската комисия „Здр...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 2 потребители