По колко нахут може да се яде при диабет?

18217
По колко нахут може да се яде при диабет?

Гликемичният индекс на сварения нахут е 30, което означава, че консумацията му води до бавно повишаване на нивата на кръвната захар. Хората с диабет могат спокойно да ядат варен нахут в комбинация със зеленчуци и/или протеини - тази комбинация няма да доведе до скок на кръвната захар.

Хората с диабет могат да ядат турски грах (нахут) не повече от 2 пъти седмично, като единичната порция трябва да е умерена, по възможност да не надвишава 150 грама, според руския лекар Елена Сюракшина.

Състав и полезни свойства на нахута

Калоричност на 100 гр сухи нахутени зърна е 368 kcal. При готвене храната абсорбира голямо количество течност, поради което съдържанието на калории в нея силно намалява. Сварените нахутени зърна съдържат само 127 kcal/100 гр.

Нахут: Вдига или сваля кръвната захар

Турският грах е отличен източник на растителен протеин, което привлича вегетарианците към него. Съдържанието на протеини в зърната му (в сух продукт) е 23 гр на 100 гр, което е 20-30% от теглото на продукта. Мазнините съставляват 6-8% от теглото на продукта, или 6 гр на 100 гр, повечето от които са полиненаситени (здравословни растителни) мазнини. Делът на въглехидратите в сухите зърна е 53 гр, тоест до 55% от масата на продукта са въглехидрати. При варене и задушаване масата се увеличава 2-3 пъти поради наличието на вода.

Турският грах е богат и на растителни фибри, които помагат за нормализиране на чревната функция. Консумацията му помага в борбата със запека.

"Нахутените зърна съдържат голямо количество витамини и микроелементи. Витамините от група B, вит. A, K и C в състава им повишават имунитета, помагат за намаляване нивата на холестерола в кръвта, подобряват работата на сърдечно-съдовата система", казва лекарят.

Експертът допълва, че минералните вещества в тази храна - калций, магнезий, селен, манган, мед, цинк, натрий и йод помагат за нормализиране на кръвното налягане, обновяване на кръвните клетки и укрепване на костната тъкан.

Голямото количество антиоксиданти, съдържащи се в нахута, подобряват състоянието на кожата и спомагат за забавяне на процеса на стареене. ⠀

Недостатъците на нахута

Като бобова храна нахутените зърна имат способността да предизвикват подуване и газове. Ето защо турският грах не се препоръчва за консумация от хора със стомашно-чревни заболявания, придружени с повишено образуване на газове, язва, подагра, проблеми с пикочния мехур.

За да намалите риска от газове след ядене на тази храна, трябва я комбинирате със зеленчуци и по възможност да не я комбинирате (както другите бобови растения) с храни, които увеличават риска от образуване на газове и ферментация в червата (млечни продукти, бързи въглехидрати, глутен).

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com