Познатият-непознат аспирин – ползи и вреди от употребата му

20081
Познатият-непознат аспирин –  ползи и вреди от употребата му
Снимка: iStock/Guliver

Аспиринът присъства в дома на всеки. Намираме го от домашната аптечка до буркана с туршията. Приет при простуда, температура, болка, за профилактика на заболявания на сърцето и съдовете, той е познат на мнозина и често употребяван. Извън всеизвестните ползи и вреди от употребата му има и малко познати, които е важно да знаете.

Ползите от употребата на аспирин:

Защо трябва да добавяме аспирин към прането

Аспиринът присъства във всяка семейна аптечка. Оказа се, че той не е само лекарство. Заради съдържанието на ацетилсалицилова киселина,...

Аспиринът (ацетилсалициловата киселина) е познат дълги години и първи избор при простуда, болки, температура, грип за мнозина. Евтин, достъпен в аптечната мрежа без рецепта и с добра поносимост от организма, той е едно от най-употребяваните лекарства при посочените състояния. Полезността му се обяснява с блокирането на ензим, причиняващ множество възпаления. Напоследък се наложи приемът на аспирин като профилактика на заболявания на сърдечно-съдовата система. Ежедневна доза от около 100 мг. при хора, преживели инсулт и инфаркт, е доказано полезна и намалява риска от повторни удари. Това обаче трябва да се случва само по лекарско предписание. Приемът „за всеки случай“ е неприемлив и често носещ повече вреди, отколкото ползи. По-слабо известните ползи на аспирина са:

- Увеличава шанса за забременяване и помага на двойките за сбъдването на мечтаното вързопче. Проучванията по въпроса продължават, като на този етап не е известен механизмът, но ползата е доказана.

- Има антиканцерогенно действие. Хапчето снижава риска от тумори, както и вероятността мъжете да се разболеят от рак на простатата.

- Някои изследвания посочват аспирина като възможна профилактика на заболяването Алцхаймер.

- Полезен е при риск от диабетна ринопатия, тъй като подобрява състоянието на кръвоносните съдове на очите.

Експерт: Няма безвредна за стомаха форма на аспирин

Няма форма на аспирина, която да е безвредна за стомаха, а ефектът на аспирина е дозозависим. Това заяви пред БНР проф. д-р Борислав Вл...

- Помага за подобряване на състоянието на венците при хора с парадонтоза.

Извън здравните теми всяка домакиня ще ви обясни, че поставено в туршията, хапчето пречи на развалянето ѝ. Намира приложение и в някои ритуали за красота на дамите – лекува акнето, поставен стрит върху несъвършенствата, помага да забравите за пърхота, добавен към шампоана, и изчиства петна от кожата на лицето.

Кои са най-сериозните опасности и вреди от употребата на аспирин?

Освен описаната в листовката опасност от алергични реакции, които в някои случаи могат да бъдат тежки и животозастрашаващи, аспиринът създава опасност от кръвоизливи – в червата, стомаха, от носа. При хора с диабет терапевтичният ефект върху съдовете е по-незначителен от опасността от кървене. Доказана е вредата му за стомашната лигавица. Редовният и дългогодишен прием създава риск за бъбреците, а приет от малки деца и юноши до 16-годишна възраст по време на инфекциозно заболяване, може да доведе до синдрома на Рей – сериозно и животозастрашаващо състояние с летален изход при липса на адекватно болнично лечение.

При вътрешен прием на аспирин е важно да не забравяте, че това е лекарствен продукт, да изчетете листовката и да се консултирате с лекаря си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com