Правете тези 10 неща за да свалите кръвното налягане БЕЗ хапчета

13247
Правете тези 10 неща за да свалите кръвното налягане БЕЗ хапчета
Снимка: Pixabay.com

Една от често наблюдаваните причини за здравословни проблеми е високото кръвно налягане.

Нормализирането му значително ще подобри качеството на живот и желанието за активност. Освен това изчистването на напрежението от тялото, води до спокойствие и повече радост.

Обичайно при високо кръвно налягане се взимат лекарства, предписани от лекар. Но има начини и то да се нормализира по естествен път.

Чудесен начин да се нормализира кръвното налягане е движението. Може да се бяга за здраве или да се правят физически упражнения. Разбира се, от един път няма да стане, но регулярни тренировки, биха били от голяма полза. Движението на тялото задвижва кръвта по кръвоносните съдове, които от своя страна стават по-еластични. Колкото по-лесно се придвижва кръвта, толкова по-леко е на сърцето и на нас самите. От Medical News Today посочват, че 30 минути ходене на ден е достатъчно, за да се снижи кръвното налягане. А колкото повече движение има, толкова повече намалява то.

За да нямате проблеми с кръвното ще се наложи да ограничите и някои вредни навици. В това число пиенето на алкохол и висок прием на сол с храната. Те пряко оказват влияние върху повишаването на кръвното налягане.

Препоръчително е да се храните с продукти, съдържащи повече калий. Този минерал облекчава натиска върху кръвоносните съдове. Затова е добре да се консумират повече пресни, а не преработени храни. Богати на калий са зеленчуци, плодове, прясно и кисело мляко, ядки, риби и др.

Желателно е да се намали кофеина, който влияе на нервната система и може пряко да доведе до увеличаване на кръвното налягане. Имайте предвид, че хора, които често пият чай и кафе с кофеин, са по-малко податливи към подобно нещо. Тези обаче, които обичайно не пият такива напитки, са по-склонни към повишаване на налягането в следствие от кофеина.

Спокойствието и радостта са важно условие за наличието на нормално кръвно налягане. Затова намалете стресовите фактори или се научете да управлявате податливостта си към стрес в ежедневието. В такъв момент тялото е в състояние на напрежение, увеличава се сърдечния ритъм и кръвоносните съдове се свиват, което дава неблагоприятен ефект върху общото налягане в организма. Има много начини за справяне със стреса – разходки сред природата, медитации, слушане на успокояваща музика и т.н. Използвайте ги.

Никой не вярваше, но ТОВА е най-лесният начин да спрете остаравянето

Нека бъдем честни! Истината е, че много от нас не получават препоръчителните осем часа сън всяка вечер. Въпреки това, като се има предв...

Тази препоръка ще се хареса на много хора, особено на дамите – яжте повече шоколад с голям процент какао. Тъмният шоколад и какаото на прах са богати на флавоноиди, които са растителни съединения и разширяват кръвоносните съдове. Такъв ефект има и консумирането на цвекло и пиенето на зелен чай.

По-склонни към повишаване на кръвното налягане са пълните хора. Затова е хубаво да отслабнете. Освен че ще сте изглеждате още по-добре на плажа, ще подобрите и здравето си.

Рискът от сърдечни заболявания и наличието на високо кръвно налягане се увеличава и с тютюнопушенето и консумацията на рафинирана захар. Затова е добре да се ограничат тези фактори в ежедневието ви.

Важно е и дишането. Разбира се, всички го правим, но медицинските специалисти препоръчват дълбокото дишане и определени дихателни упражнения. Те имат пряко влияние върху кръвоносната система, която придвижва жизненоважния кислород към клетките ни.

Като цяло внимавайте с какво се храните. Има и други полезни вещества освен калия, които помагат за нормализирането на кръвното налягане, като калций и магнезий. Препоръчително е да се приемат в организма не като изкуствени добавки, а предимно от натурални продукти, плодове и зеленчуци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com