Пребори депресията с тези храни и витамини

7991
Пребори депресията с тези храни и витамини
Снимка: iStock/Guliver

Колкото по-възрастен става човек, толкова по-голям е рискът от депресия или отделните му прояви - лошо настроение, меланхолия и т.н. - това се дължи на възрастови промени в мозъка и други органи, споделят учените. Освен мощните лекарства, които лекарите предписват в най-тежките случаи, има и по-лесен, безопасен и в същото време ефективен начин за подпомагане на организма. Оказва се, че в хода на научните изследвания в различни страни по света е било възможно да се намерят вещества и продукти, които всъщност намаляват риска от депресия, подпомагат мозъка ни, действайки като естествени антидепресанти.

ПОВЕЧЕ РИБА

Едно проучване изследва нивото на депресия при хората в различни региони в зависимост от консумацията на риба. Там, където се яде по-често, депресивните разстройства са много по-рядко срещани, казва експертът.

Счита се, че ценната Омега-3 киселина е естествен „антидепресант“. Най-вече е в мазни морски риби като скумрия, камбала, херинга, сьомга. Омега-3 се съдържат и в орехите и листните зеленчуци.

Съвет : препоръчително е да се правят рибни дни средно 2 - 3 пъти седмично.

"ВИТАМИНИ НА ЩАСТИЕТО"

Черният дроб на треска също е добър за борба с депресията. Това е така главно, защото е най-богатият източник на витамин D. Като цяло е доказано, че основните витамини, които помагат за предпазване от депресия, са:

- витамин D. Освен в черния дроб на треска, той може да се намери в яйца, херинга, камбала, скумрия, говежди черен дроб;

- Витамини от група В: В2, В6, В9.

* B2 (рибофлавин): има много в овесената каша, елда, зелен грах, спанак, зеле. От животинските продукти - яйца, краве мляко, карантия: бъбреци, черен дроб. Експертите по дълголетие препоръчват да се облягате повече на растителни източници на витамин В2.

* B6 (пиридоксин): намира се в цитрусови плодове, зеле, орехи, лешници, ягоди, череши, спанак, елда, просо, както и в говежди черен дроб, свинско месо.

* B9 (фолиева киселина): картофи, боб, банани, леща, цвекло, авокадо, домати.

НАМАЛЕТЕ ГЛУТЕНА, ДОБАВЕТЕ КВИНОА

Всъщност само малък процент от хората на Земята имат заболяване, при което тялото "не приема" глутен - протеин, който е част от повечето зърнени култури: пшеница, ръж, ечемик. Ако нямате такава диагноза, тогава е безсмислено да се подлагате на безглутенова диета, която сега е модерна на Запад, за цял живот, ограничавайки се по много начини и това ще добави излишен стрес, казват експертите.

От време на време обаче намаляването на количеството храни с глутен във вашата диета - поне хляб и зърнени храни може да бъде от полза.

Съвет : ако чувствате депресия, тъга и униние, можете временно да преминете към хляб с царевично брашно и да готвите каша и гарнитури от елда и киноа - тази зърнена култура вече е лесно да се намери в магазините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com