Представяте ли си: Тези храни и алкохолът помагат при запек

16005
Представяте ли си: Тези храни и алкохолът помагат при запек
Снимка: iStock/Guliver

Констипацията е нерядко срещан проблем при много хора. Това е неприятно състояние, свързано с невъзможността да се изхождаме с дни, а при някои хора се среща и със седмици. Може да е породено от нарушен чревен микробиом или причините за запека да са други. Но има храни, които могат да облекчат състоянието ни и да ни спомогнат за по-лесното изхождане. В следващите редове вижте какво може да консумирате, ако страдате от запек.

Алкохол

Алкохолът ни помага в някои случаи, колкото и да се смята за вреден за здравето. Разбира се, неговото благоприятно влияние се проявява само когато е консумиран в умерени количества и с него не се злоупотребява. 

Днес разглеждаме практики от традиционната китайска медицина за справяне с проблеми като запека. Според нея алкохолът има тонизиращ ефект върху далака, загрява храносмилателната система и стимулира циркулацията. Също оказва влияние върху жизнената енергия Чи и кръвта, както и премахва умората. Препоръчително е дори да се консумира в малки количества през студените сезони, но при злоупотреба с количествата може да доведе до проблеми, свързани със здравето на стомаха, мозъка и кръвта. 

Тези храни помагат при запек

Ли Шъджън е известен китайски лечител от династията Мин. Според него алкохолът е дар, който в малки количества спомага срещу запек.

Зимно време може да се използва за лечебни отвари, като е нужен силен алкохол - 40%. Препоръчително е водка или оризова ракия. Лечебните отвари се приготвят най-малко месец преди консумация, за да може билките максимално да слеят свойствата си в алкохолната напитка. 

Сезонни храни

Още от древни времена китайците се стремят да поддържат хармонична връзка между тялото и природата, така че се набляга на естествени и натурални, сурови продукти, както и задължително сезонни. Сред тези, които спомагат при запек са храни и ядки като:

    - Бадеми - спомагат и при кашлица, и при констипация. Сладките бадеми може да се консумират директно, докато горчивите са токсични. Бадемите имат слабителен ефект;
    - Годжи бери - тази суперхрана има редица ползи върху здравето ни, като включително една от тях е справяне със запека. Също така има анти-ейдж ефект, благоприятно въздействие върху бъбреците, черния дроб, мускулите, костите, очите и др.;
    - Ряпа - ряпата стимулира храносмилането, снабдява ни с енергия, укрепва имунитета и може дори да се използва с лечебните си свойства пеи състояния като диабет, затлъстяване, хипертония, запек и др.;
    - Агнешко месо - препоръчително е да се хапва главно през зимата. Има благоприятен ефект върху енергийните ни нива, бъбреците, кръвта, далака и цялостното здраве на организма ни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com