Тези храни помагат при запек

8269
Тези храни помагат при запек
Снимка: iStock

Запекът може да се каже, че е най-болезненото усещане. Липсата на редовни движения на червата се причинява от много фактори, включително неправилна диета. Ако не смятате, че вашият запек е причинен от основни здравословни проблеми, тогава можете да започнете с диета и да се храните правилно. Най-общо казано, трябва да приемате храни с високо съдържание на фибри, които насърчават движението на червата, като:

Сушени сливи

Сушените сливи са много полезни за храносмилателната система. Те не само са с високо съдържание на фибри, но също така съдържат съединение, наречено сорбитол, което помага за омекотяване на изпражненията и улеснява преминаването им през стомашно-чревния тракт.

Семена от чиа

Тези малки черни семена са с много високо съдържание на фибри, помагат за натрупване на изпражнения и насърчават чревната подвижност. Здравни експерти казват, че семената от чиа могат да се добавят към млечни шейкове, овесени ядки или кисело мляко.

Ленено семе

Ако обичате семената от чиа, но не можете да понасяте текстурата им, можете да изберете смлени ленени семена. Смляно, то има силен орехов вкус и също така е с високо съдържание на фибри. Ленените семена също така съдържат омега-3, които са полезни за здравето на сърцето.

6 билки, които спомагат при запек

Картофи

Ако искате да приемате повече нишесте, изберете сладки картофи вместо картофи. Съдържанието на фибри в сладките картофи е много по-високо от това в картофите и не е нужно да ги белите, когато ги ядете.

Кафе

Джули Ъптън, съосновател на уебсайт за хранене, казва: „Кафето може да помогне за облекчаване на запека, тъй като кофеинът, който съдържа, увеличава стомашно-чревния мотилитет.“

Папая

Този сладък и сочен плод е един от първите лекове срещу запек. „Папаята е друг плод с високо съдържание на фибри. Папая със среден размер съдържа 5 грама фибри", казва Кери Ханс Р. Д., автор на Малки промени в диетата. В допълнение тя също така осигурява необходимите за организма дози калций, магнезий и калий.

Круша

Крушите са много ефективни при запек, защото са богати на фибри, особено на разтворими фибри, които помагат за натрупването на изпражнения.

Рецепти със зехтин срещу запек

Леща

Лещата е лесен и евтин начин да си набавите много фибри и висококачествени растителни протеини и да поддържате работата на храносмилателната система.

Ябълки

Ябълките съдържат разтворими фибри, наречени пектин, които се превръщат в червата в късоверижни мастни киселини.Тези мастни киселини привличат вода към дебелото черво и помагат за омекотяване на изпражненията, което ги прави по-лесни за преминаване.

Грозде

Гроздето е добро средство за запек. Гроздето е с високо съдържание на фибри и вода.

Смокини

Смокините са с високо съдържание на фибри и също така съдържат ензима фицин, за който се смята, че помага за облекчаване на запек.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com