Причини за забавен метаболизъм

9103
Причини за забавен метаболизъм
Снимка: Getty Images / Guliver

Скоростта на метаболизма естествено намалява с възрастта - причината е намаляване на чистата маса в тялото (включително мускулите). Въпреки че естественият метаболизъм е генетично обусловен, той може да бъде повлиян от начина на живот и диетата. И така, какво забавя метаболизма?

Дългосрочен стрес

В стресови ситуации тялото отделя хормона на стреса кортизол. Един от ефектите на кортизола е да повиши нивата на кръвната захар , тъй като тялото се нуждае от повече енергия в стресови ситуации. Кортизолът, както всички хормони, допринася за ежедневието ни и има положителна функция. Предполага се, че кортизолът повишава нивата на кръвната захар. От една страна, в стресова ситуация това е положително действие - първоначално даваше възможност на тялото да реагира бързо „бий се или бягай“. Проблемът обаче възниква, когато сме постоянно изложени на стрес и когато започне свръхпроизводството на кортизол. В допълнение, кортизолът увеличава разграждането на протеините, включително мускулите - намаляването на мускулната маса забавя скоростта на метаболизма.

Опитайте се да избягвате стресови ситуации и да намерите начин да облекчите стреса. Разходка? Масаж? Физическа дейност? Вие познавате себе си най-добре и знаете какво ви позволява да се отпуснете.

Твърде високи калорични ограничения

Твърде малко енергия от диетата кара тялото да се държи така, както е в периода на глад. Това означава извънредно положение за него и тогава той ще направи всичко, за да оцелее и да се чувства в безопасност. Изпитвали ли сте използването на много ограничаваща, нискокалорична диета? Ако е така, вероятно вече знаете състоянието, когато теглото стои неподвижно и килограмите не искат да намалят, въпреки използването на гладна диета и гръмотевични тренировки.

Когато калоричното съдържание на диетата се намали твърде драстично, темпото на всички жизнени процеси се забавя, а оттам и количеството консумирана енергия. Не само това, тялото може дори да започне да отделя мазнини „за в бъдеще“, в случай че няма енергия от диетата. Това се дължи на хормона на стреса кортизол. Както вече знаете, прекомерните му количества се произвеждат при стресови условия и те включват твърде много калорични ограничения.

Транс мазнини в диетата

Изследванията показват, че хранителните транс мазнини имат ефект върху метаболизма на мастната тъкан и могат да намалят чувствителността на тъканите към инсулин. Това означава, че високите нива на инсулин остават в кръвта дълго време, което води до натрупване на телесни мазнини. Транс мазнините са повсеместни в диетата - те могат да бъдат намерени в готови сладкиши, повечето полу-готови ястия (като супи на прах, сосове), сладки зърнени закуски, млечни десерти и дори каши за малки деца.

Малко активен начин на живот

Имате заседнала работа, до която за да стигнете винаги шофирате, а вечерите си прекарвате на дивана. Такава ниска физическа активност води до по-нисък метаболизъм. Движете се, активирайте се: използвайте градски транспорт, качете се по стълбите вместо с асансьора. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com