X
 
 

Приятелските отношения помагат за по-доброто функциониране на мозъка

4188 0
Приятелските отношения помагат за по-доброто функциониране на мозъка
Снимка: iStock/Guliver
Приятелството и добронамерени отношения позволяват значително да се забави стареенето на мозъка. Това установи група учени от Северозападния университет на САЩ, предаде БГНЕС.

Изследователите проучиха как работи паметта при пенсионерите, които имат много приятели, и при по-малко общителните възрастни хора.

В експеримента участваха 31 души на възраст от 80 до 96 с изразени когнитивни способности и 19 техни връстници със средностатистически показатели на мозъчната дейност. Учените помолили доброволците да запомнят и назоват 15 показани обекти. Оказало се, че участниците от първата група се справили много по-добре с тази задача.

След това участниците трябвало да запълнят анкета. Те по-специално отговаряли на въпроси за своите социални връзки, за отношението към самите тях и окръжаващия ги свят, за целите им в живота.

Учените установиха следната закономерност: колкото повече приятели е имал човек и колкото по-топли са били отношенията му с другите, толкова по-добре той се справял със задачата. При това изследователите забелязали, че ясната мисъл зависи едновременно от няколко фактора: здравословен начин на живот, храната, работата, нивото на социално взаимодействие с други хора и отношението към самия себе си.

За пръв път - "включиха" човешки мозък директно в интернет

За пръв път в човешката история учени намериха начин да свържат човешки мозък с интернет в реално време. Постижението е дело на научен ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители