Пролетната билка, която пречиства кръвта и помага за отслабване

107828
Пролетната билка, която пречиства кръвта и помага за отслабване
Снимка: iStock

Още в древни времена хората са вярвали, че тази билка има специални лечебни свойства.

“Съвременните изследвания потвърждават предположенията на нашите предци, но препоръчват повишено внимание при добавянето на коприва към храната”, казва руският диетолог д-р Алексей Усупов.

Свойства на копривата - полза и вреда

Експертът споделя, че копривата е истински склад за витамини и хранителни вещества. Растението се използва за различни цели. В народната медицина копривата се използва като допълнително лечебно средство под формата на отвара или запарка при заболявания на стомаха и бъбреците, за лечение на рани и кръвоизливи, за пречистване на кръвта от токсини, холестерол и излишна захар, при анемия и недостиг на витамини, при мускулни болки и ревматизъм, за лечение на кожни заболявания и подагра.

Билката, която пречиства черния дроб и помага за отслабване

"Отличава се с диуретични и жлъчегонни свойства, Копривата има способността да сваля кръвната захар. Тя помага за стимулиране на метаболизма, а от там и за по-бързо отслабване. Веществата, които съдържа – фитонутриентите – имат антимикробни свойства, затова копривата често се използва, например, като средство за заздравяване на рани“, споделя експертът.

Също така химическите компоненти в растението спомагат за поддържането на здравето на стомашно-чревния тракт и поддържат баланса на чревната микрофлора.

"Не е тайна, че храносмилането на храната включва бактерии, които живеят в различни органи. Случва се обаче, че патогенните микроорганизми започват да се развиват в човешкото тяло. Яденето на храни като коприва помага за намаляване на растежа им. В резултат на това колонията от вредни бактерии намалява, но броят на полезните бактерии, напротив, започва да расте. И в резултат на това чревният микробиом става по-здрав", казва д-р Усупов.

„За да има повече положителни бактерии, трябва да ядем повече зеленчуци, плодове и зеленчуци. Копривата съдържа и фибри, които са храна за бактериите, живеещи в храносмилателния ни тракт”, коментира специалистът.

Тези микроорганизми синтезират важни аминокиселини и витамини B, K, а също така подобряват усвояването на йони на калций, желязо и витамин D.

"Копривата също така съдържа голямо количество протеин и аскорбинова киселина. Заслужава да се отбележи, че това растение в някои отношения е дори по-здравословно от конвенционалните зеленчуци и плодове. Например, нивото на натрий и калий в него е няколко пъти по-високо, отколкото в зелето", допълва още диетологът. 

Поради високото съдържание на витамин К, който активно участва в процеса на съсирване на кръвта, в случай на хемопоетични нарушения, копривата може да сгъсти кръвта. Поради тази причина тя е противопоказана при повишено съсирване на кръвта и при прием на антикоагуланти. Не трябва да се използва при кървене, причинено от кисти и полипи, тумори и други заболявания, изискващи хирургична намеса. Копривата трябва да се използва с повишено внимание при камъни в бъбреците и жлъчката, хора с разширени вени и тромбофлебит.

Копривата също може да предизвика тежка алергична реакция, ако имате индивидуална непоносимост към веществата, съдържащи се в жилещите косми, до треска и анафилактичен шок.

Лекар: Тази билка помага при гастрит, язва и колит

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com